Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гергана Паси: До края на март 2024 г. отпада въздушният граничен контрол за България
Автор: Харитина Агопян 13:18 / 01.01.2024Коментари (0)926
©
"Нямам никакво съмнение, че до края на март 2024 г. ще отпадне въздушният граничен контрол. Въпросът е кога по сухопътните граници ние вече ще можем да се движим, без да минаваме граничен контрол“. Това каза Гергана Паси в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

На 1 януари се навършват 17 г. от присъединяването на България към Европейския съюз.

2007 г беше време, в което Европа, светът и България баха съвършено различни от това, което са днес, обобщи тя. "Тогава се присъединявахме към различен ЕС от този, който е в момента. Участник съм в процесите и съм субективна. Малко след като станахме членове, изпаднахме в летаргия. Толкова силно бе напрягането да стигнем до целта, че когато я постигнахме, си казахме, че най-трудното е зад гърба ни и сме стигнали до своя пристан. Това бе пропуснат шанс да продължим с реформите“, коментира Паси.

"Присъединяването ни към Шенген ще бъде поредно усилие да останем част от европейското семейство. Свикнахме да пътуваме без визи, а сега ще свикнем и да не забелязваме граничните пунктове, бизнесът ще може много олекотено да извършва операциите си на единния европейския пазар. Има голяма символика в това, да бъдем част от Шенген – той бе предвиден като задължение за България, което да бъде изпълнено през 2009 г“, припомни Паси.

Европа днес няма общо с Европа вчера заради всички кризи,с които се сблъскахме, смята тя. "Тя започна да се промена през 2005 г с два референдума – във Франция и Ирландия във връзка с проекта за Европейска конституция. Това бе вътрешна реакция на тези народи срещу голямото ускоряване на интеграционните процеси в ЕС. Казвам си "Слава Богу, че все пак водим разговорите за Шенген като членка на ЕС“. Получаването на покана за НАТО бе много лесно решение, но много трудно като технически процес. С присъединяването към ЕС бе точно обратното – много трудно взето решение с изключително лесно осъществяване като технология“, даде подробности за интеграционните процеси на България Паси.

Крайната цел винаги е важна, но ключови са усилията, задщото те извеждат на прав път, убедена е Паси. "От 2007 г до момента усилията на България по отношение на ЕС са много спорадични, помилете каква кампания сме провели до момента от началото на евроинтеграцията ни – нито имаме кампания за Шенген, нито за Еврозоната“, сподели наблюденията си Паси. "България продължава да бъде сред страните, чиито граждани са заредени с еврооптимизъм, но силни са гласовете, които говорят срещу ЕС. Те се чуват по –ясно“, предупреди Гергана Паси.

"Големите предизвикателства пред света – войните, технологиите, демографията, тероризмът, климатичните промени - не се решават на национално ниво. Те могат да бъдат преодолени в отбор като ЕС“, подчерта Паси.

"Трябва да разберем какво би означавало един ден да не бъдем част от ЕС – да не бъдем вече част от единния европейски пазар, да не можем да пътуваме свободно, да не могат децата ни да се обучават на прилични цени в чуждестранните университети. Когато живеем с едни привилегии дълго време, те стават част от пейзажа и ние не можем да ги оценим по достойнство“, категорична е Гергана Паси.

"Свидетели сме на тежко замърсена информационна среда, която ни поставя в ролята да бъдем стражи на истината. Ако изпуснем общественото мнение, може да се окаже, че ще водим отново

битки, които смятахме за отдавна спечелени. Днес повече от през 2007 г имаме задължение онези от нас, които вярват в членството ни в ЕС, да се борим за умовете на българите. Забравяме, че всяка обща европейска политика има значение на локално ниво – принципът е, че ако един проблем може да се реши на най-ниското ниво, няма нужда да се качва на по-високо ниво. В този смисъл дезинформацията трябва да бъде преборена на местно ниво – в училище, в общината и пр.“, разясни идеята си Паси. Борбата е въпрос на образование, категорична е тя.

Европейският съюз предполага частичен отказ от държавния суверенитет, каза още Паси, като припомни този принцип още от основаването на Съюза. Оказа се обаче, че мирът не е даденост и войната е пред вратата ни, каза тя.

"Европа е толкова силна, колкото е най-слабата й брънка. Не знам дали тази брънка е България, но колкото по –силно е нашето общество, толкова по-добре за Европа. Притеснявам се от това, че предстоящите през юни европейски избори могат да покажат нарастване на популизма“, алармира Гергана Паси.

Още по темата: общо новини по темата: 494
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: