Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Раковски стана супергерой
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:37 / 15.06.2022Коментари (0)333
©
"Раковски супергерой" се казва първото по рода си четиво за деца, посветено на именития българин. Книгата е в стила на комикса, автор е Марин Бодаков. Премиерата е на 16 юни в Столичната библиотека на пл. "Славейков", съобщават издателите от Столичната община.

В 36 страници, с текст и илюстрации, е представена личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение, разказва за ролята му в борбата за свободата на България, за изграждането на националното самосъзнание.

Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове, разказват от Столичната община. По думите им инициативата им е водена от идеята на най-малките читатели да бъдат представяни реални герои от историята на България. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училища и библиотеки в София. Екземпляри ще има и за български училища в чужбина.

"Имаме в миналото си истински герои, по-смели и могъщи дори от фантастични образи като Батман и Супермен, за които децата ни трябва да знаят. Историята ни не трябва да е само задължителен предмет в училище, а атрактивна тема за малките читатели от най-ранна възраст. Така се изгражда национално самочувствие и се величаят образи, които да са пример в живота. В днешното време имаме спешна нужда от припомняне на делото и жертвоготовността на предците ни", казва заместник-кметът Мирослав Боршош.

"Работата по книгата започна през 2021 година, когато със специална програма Столична община отбеляза 200 години от рождението на Раковски. Поканихме Марин Бодаков да я напише. Той веднага предложи Раковски и неговата героична история да бъдат представени в диалог с неговия малък приятел - 9-годишния Андрей Младенов. За илюстратор на изданието поканихме художника Ясен Григоров, научен редактор е доц. д-р Катя Станева, редактор на изданието е Зорница Христова, която довърши книжката, след като Марин внезапно ни напусна", разказва директорът на дирекция "Култура“ на Столична община Биляна Генова.

Документите, включени в изданието, са предоставени от Националната библиотека. Книгата е инициатива на Столична община и изцяло финансирана с общински средства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: