Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Първанов: Под сатър не се работи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:19 / 12.03.2010Коментари (0)672
© Blagoevgrad24.bg
Под сатъра на импийчмънта не може да се работи. Ако не бъде прекратена процедурата, тогава ние ще работим в друг режим. Това предупреди днес президентът Георги Първанов на мащабна пресконференция, но подчерта: Аз съм за възобновяване на диалога между институциите, защото това няма алтернатива.

Премиерът Бойко Борисов, в който и джоб и да бръкне - вади импийчмънт, а уж носел в джоба си оставка, коментира още държавният глава.

Президентът обяви, че не вярва ПГ на ГЕРБ сама да вземе това решение за искане за отстраняването му. Очевидно премиерът Бойко Борисов бил съгласен.

Това е едно продължение на шоуто, определи Първанов. Той пресметна, че сме на път България да влезе в "Рекордите на Гинес" по брой импийчмънт.

През ноември тръгнало подобно искане, но без конкретна тема. Седнаха, помислиха и извадиха отказа ми да реагирам светкавично на искането на Румяна Желева за оставки на двама български посланици, разказа Първанов.

След което коментира: Тогава си мислех, че едва ли може да има по-нелеп повод за импийчмънт, но ето, сега ме опровергаха.

Темата за исканото негово отстраняване президентът включи в пресконференцията след журналистически въпроси. Преди това - със заставането си пред журналистите, Първанов обяви, че акцентът му ще е за антикризисната политика и за подготовката на българската позиция на стратегията Европа 2020.
Малко по-късно държавният глава обаче посочи, че ще отговори на всякакви въпроси.

Срещата с медиите на президента днес, от "Дондуков" 2 свикаха  в сряда. Посочената темата на пресконференцията за позицията на държавния глава за стратегията Европа 2020, включително и антикризисната политика. както и отношенията между институциите. Но се очакваше Георги Първанов да се изкаже и по искането за импийчмънт, отправено от управляващата партия ГЕРБ.

Още първият въпрос след президентското експозе бе за политическия скандал Дянков-Първанов и за импийчмънта.
Съзнателно не исках да включвам тези теми в изложението, но не съм и очаквал да ги избегна, отвърна Първанов.

По-късно президентът ловко се измъкна да не отговори на журналистическия въпрос дали би подал оставка, ако бъде уличен в лъжа. Ако има в какво да ме уличите, направете го сега - пред съпругата ми, но не ми задавайте хипотетични въпроси, каза Първанов.

Във встъпителното си изявление Първанов изрично подчерта, че пресконференцията била замислена доста отдавна "с идеята да направим една рекапитулация, да осмислим и дори да преосмислим антикризисната си политика и да хвърлим един поглед напред в следващото си десетилетие". Така го правели в Европа в последните няколко месеца.

Президентът припомни, че отдавна институцията му наблягала на тези проблеми - "от септември миналата година, през януари до ден-днешен".
Първо бил представен доклад от експерти. Тогава поставихме въпроса за обвързването на мерките на антикризисната политика за сформиране на една цялостна визия, посочи Първанов.

И между другото вметна, че финансовият министър това дори не го бил прочел.

Ако нямаме ясни цели, към каква икономика се стремим. Защото кризата коренно промени условията, променя и ще промени изходните равнища. Самият модел и за България, и за Европа е изчерпан, заяви президентът.

Не може да се води антикризисна политика на парче, под натиска на обстоятелствата. Антикризисинте мерки ще са ефективни само ако са част от стратегия, добави той.

Според президента е необходимо преразглеждане на досегашната антикризисна политика. Необходим бил нов план за действие.

Държавният глава обаче вметна: Научихме, че кабинетът ще приеме нов пакет от антикризисни мерки. Дочу се и за екстравагантната идея за закон срещу кризата.

По повод "война между институциите" Първанов обаче заяви: Аз искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но не искам, когато има проблеми, да се върви елементарно, първосигнално - да се търси врагът извън този, който е отговорен. Политиката не е само скандали и избори.

Витае идеята за предсрочни избори от към мнозинството. Чу се всички да подадем заедно оставки и да отидем на избори. Това обаче е един вид легален импийчмънт, тъй като аз нямам право на следващ мандат, каза още държавният глава.

А по отношение на министрите в това правителство, премиерът решавал какво да прави.
Но за "разведряване на обстановката", както сам подчерта Първанов, добави: Продължителността на кризата ще бъде право пропорционална на времето на присъствието на Дянков, без обаче да надценявам ролята на субективния фактор.

Аз лични отношения с Дянков нямам и не бих искал да имам, посочи Георги Първанов. За срещата настоял и самият министър-председател. Но била подменена темата на дебата и проблемът според президента е в това, че се "показа истинският образ на една лъжа или на тенденция, серия от лъжи, по отношение на президентската институция".

Първанов продължи тезата си за успеха на сегашната власт като подчерта, че не може да има по-добро решение от това правителство - на Бойко Борисов. Не мога да си представя как един служебен кабинет може да подготви и да реализира антикризисните мерки, добави той.

Да зачеркнем темата за предсрочни избори и да правим политика, която да използва последния шанс - влакът отминава, прикани президентът.

Той обаче смята, че премиерът Борисов и ГЕРБ стават заложник на една линия на костовизацията на българския парламент.

Президентската институция ще продължава да работи еднопосочно с всички български институции за отстояване на националните интереси. Както аз нося на критики, и в правителството трябва да свикнат на подобни отношение, заяви Първанов.

Източник: АСН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове
Световна черна хроника
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: