Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Галина Захариева: Медиацията е мощен инструмент за хуманизиране на обществото
Автор: Самуил Иванов 11:49 / 22.03.2023Коментари (0)271
© Фокус
Медиацията е мощен инструмент за хуманизиране на обществото.Това каза Галина Захариева - председател на Върховния касационен съд по време на

Националната конференция на тема "Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници", предаде "Фокус". 

"Ние, съдиите, си спомняме реформата на Наказателно-процесуалното правосъдие. Тогава, когато се въведе съдебен контрол, съкратеното съдебно следствие и др. Това беше съществена и радикална реформа философията на мястото на съда в света. Тя беше съпроводена с трудности и несъгласия, с многобройни дискусии и законодателни промени. Такава реформа се случва и днес с конституционализирането на един нов способ за решаването на проблеми", обясни Захариева. 

По думите й сега сме на прага на нова реформа, която е известна с това, че представлява алтернатива. Тя посочи, че ефективността на медиацията обикновено стои в зависимост от степента на демократичност и развитието на обществото. Колкото по-висока правна култура има едно общество, толкова по-рационални способи използва то.

"Медиацията като способ е характерна за развитите общества. Тя е рационален способ и мощен инструмент за намаляването на натоварването, разрешава реалното решаване на делата", категоричен бе председателят на Върховния касационен съд.

"Близо 20% от делата не влизат в зала. Ефектът е в повишаване на качеството на правораздаването. Медиацията е икономичен инструмент, защото спестява време и усилия на съдията. На последно място предпоставя по-висока степен на изпълняемост, защото тя е доброволен процес. Целта е комуникация, за да се достигне разбирателство между всички факти и обстоятелства", каза още Галина Захариева.

Според нея разумното наказателно правосъдие и сега дава възможност за различни подходи за решаване на конфликти. Те са различни от авторитарната наказателна санкция, прилагана от държавата. Блестящо определение на справедливостта е еднаквост. "В живия живот обаче никога не може да се изключват специфичните нюанси и детайли на случаите. Наказателното право няма възможност да разсъждава върху детайлите заради високата абстрактност. Измежду обстоятелствата, които подлежат на преценка при процес, който прилага правосъдието, са тези, които боравят с общочовешките ценности - милосърдие, прошка, разбирателство и др. Без тях не може да се съгради демократично общество. Това са само методи, с които борави възстановителното правосъдие", заключи тя.

 

 

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: