Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Габриела Руменова: Много е важно преди да пазаруваме онлайн да разберем кой е търговецът
Автор: Живко Кръстев 14:16 / 16.04.2024Коментари (0)912
©
Европейското законодателство дава най-висока степен на защита на потребителите в онлайн търговията. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ основателят на платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова. "Европейското потребителско законодателство е така развито, че ни дава най-висока степен на защита при онлайн търговията и защитава както нашите икономически интереси, така ни предпазва от евентуално придобиване на опасни стоки, които могат да навредят на нашето здраве да застрашат живота ни.“  

По думите й е много е важно преди да пазаруваме в онлайн пространството да се поинтересуваме преди всичко кой е търговецът, съществува ли изобщо в правния мир, дали е регистриран в Търговския регистър. Важно е също така да се знае какви са отзивите за тях, както и че има нужната информация, за да се осъществи контакт – това означава освен формата за обратна връзка да има също така стационарен телефон, физически адрес. "Всичко това го извежда на светло, за да знаем ние, че първо най-вероятно след като е под прожекторите, той до голяма степен ще се съобразява с действащите правила за осъществяване на неговата дейност, но също така и ако възникна някакъв проблем ако той е на светло, ако той се представя с цялата задължителна по закон за него информация, ще сме по-сигурни, че ако възникне проблем, той ще бъде решен в законодателството в страната,“ обясни още тя.

Според Габриела Руменова е изключително важно да имаме информация за съществените характеристики на стоките и услугите, които се предлагат в онлайн пространството, като посъветва да не се избира само по критерий най-ниска цена, защото   за да бъде качествена една стока, трябва да се вложат определени средства в материалите, в конструирането им, в начина по който се проектират, за да могат да изпълняват правилно и безопасно функциите, за които са предназначени. Затова нека да прочетем много внимателно какво описанието на продукта, има ли указания за въвеждането в експлоатация, за самата употреба, за поддръжката,“ поясни тя.

От изключителна важност според нея е потребителското поведение на хората, защото ако хората се въздържат от покупки от търговци, които не предоставят информация за себе си и за стоките, които предлагат, а също и за условията, при които са осъществяват сделките, то тогава и ще има и по-малко измами и проблеми в онлайн търговията. Важно е да се знае също така, че според европейското законодателство потребителите могат да върнат в общия случай повечето покупки до 14 дни.

"След като ние сме изпратили стандартния европейски формуляр, който хората могат да ползват, защото това ще ги улесни и той унифициран, съдържащ цялата необходима информация, която трябва да се предостави на търговеца, в 14-дневен срок след като сме изпратили тази своя заявка за разваляне на сделката, трябва да върнем обратно стоката. И започва да тече нов 14-дневен срок, в който търговецът трябва да ни възстанови средствата, които сме платили и съответно да го направи по начина, по който ние сме заплатили,“ обясни тя, като допълни, че е важно да се пази цялата документация и кореспонденция, свързана с осъществяването на онлайн търговията, за да може ако има някакъв проблем, да можем да го насочим към контролните органи и към съда.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: