Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ: За 2 месеца чухте ли нещо смислено от това правителство?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:06 / 07.07.2021Коментари (7)580
©
ГЕРБ даде пресконференция, посветена на актуалната икономическа ситуация у нас и мерките, предприемани от властта, за подпомагане на бизнеса насред кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.  

Бившият социален министър Деница Сачева заяви, че на практика мярката 60/40 е спряла. Подобна е картината с мярката 80/20. Туризмът и ресторантьорството останаха на практика без подпомагане на средата на летния сезон, добави тя.

Колегите ще останат в историята с това, че всичките мерки, които бяха договорени с Европа, вече не са грантове, а са кредити. Това, което виждаме, е, че бе гръмко обявена доста подробно една нова мярка. Говорим за една съществуваща мярка чрез Фонда за фондовете до бизнесите да достигнат кредити за 2.5 милиарда лева, каза на свой ред Лъчезар Борисов.  

Бившият министър на икономиката отбеляза, че договорените по времето на ГЕРБ мерки вече не са безвъзмездни, а "кредити или грантове, подпомогнати чрез кредити". Преди две седмици беше гръмко обявена една нова мярка, обещаващ, че до бизнеса ще достигнат 2,5 млрд. лв. кредити, които нямат нужда от обезпечение. Оказа се, че в голямата си част тези кредити имат нужда от обезпечение", поясни той.

Според него служебният кабинет се опитва да си присвои постигнатите подпомагания към бизнеса. "Българската стопанска камата заявява, че е категорично против решението на правителството да прехвърли 100 млн. лв. безвъзмездна помощ по програмата REACT EU", цитира той работодателския бранш и допълни, че пренасочването на безвъзмездните средства ще бъде и към Плана за развитие.  

"Получаваме сигнали, че 70% от средствата за бизнеса отново ще отидат за кредити", посочи той.

"Именно затова приятелски и експертно препоръчвам Комитетът за наблюдение, иновации и конкурентоспособност да направи договаряне с всички фирми, боледуващи в момента от икономическата криза", заяви той. Лъчезар Борисов препоръча на служебния Министерски съвет да подпомогне с процедури чрез ББР и частния бизнес, и останалите без доходи българи. 

"Наблюдаваме или забавяне, или спиране на извоюваните мерки. Най-страшното е, че и парите, предвидени за възстановяване на бизнеса, ще тръгнат към кредитите", заяви още той.

Александър Ненков коментира на свой ред: "Не е нужно да си ходил до Харвард, за да отговориш на един обикновен въпрос. Кое е вярно - че България е "черно място", че чуждестранните инвеститори отбягват държавата, че няма работеща съдебна система, или че 600 компании са чакали това служебно правителство, за да се отприщят инвестиции за милиарди?".

Да, много е сладкодумен министърът на икономиката, симпатичен ми е, но имам чувството, че цялото правителство говорят на хора, които са наивни".

Лъчезар Богданов заяви, че при предишното правителството сертифицираните инвестиции са за над 800 милиона лева, а откриването на съвременен завод в Пловдив днес е произтичащ факт от направеното от кабинета "Борисов 3".

"Крайно време е служебното правителство да спре да се хвали с нашата работа, а да започне да отчита своята собствена", заяви Деница Сачева.

Тя допълни, че с нивата на ваксинация в страната и заплахата да бъдат изхвърлени ваксини не можем да бъдем оптимисти за това каква есен и зима ни чака и "оптимистичните прогнози" на кабинета може да се окажат нереални.

Александър Ненков отбеляза, че сегашното правителство се намира в особен "комфорт", и при едно управление на ГЕРБ Бойко Рашков нямаше да бъде министър след разразилия се имотен скандал. "Ако Бойко Рашков има доблест, нека предизвика проверка, за да се види дали всичко е точно: "Ако си боец за справедливост, за какъвто се мислиш, самият ти трябва да дадеш пример", заяви Ненков.

Лъчезар Борисов заяви,  че е странна оценката на премиера Янев към работата на служебния кабинет и се надява да се видят реалните инвеститори на сегашното управление. 

"Имам чувството, че се намираме като в интервю за работа и всеки министър е натоварен със задачата да говори за някакви "жестоки разкрития". Така е за инфраструктурните обекти, както и за всяка сфера на нашия живот. За два месеца чухте ли нещо смислено от това правителство?

Аз лично не съм чул. Но да ни занимават от сутрин до вечер с някакви недоказани твърдения, чиито доказателства щели да дойдат "след изборите"...

Защото, когато минат изборите, вече няма да има никакво значение. Ако някой се е повлиял от тези внушения, то ще бъде отразено на следващите избори. Това е отговорът", коментира Александър Ненков.

Темата за купуването на гласовете той коментира така: "Купуване на гласове и сигнали винаги е имало в историята. Но това, което прави министърът на МВР в момента, е изключително грозно. Никой вътрешен министър не си е позволил преди кампания да хвърля обвинения към която и да било политическа партия в чий интерес са купувани гласове.

Сигурно и ГЕРБ можеше така да си хвърлят в пространството... Къде са доказателствата?! Ние имаме информация, че са викани фирми, физически и юридически лица, че има анонимни (забележете) сигнали за купуване на гласове.

Това са едни ченгеджийски номера, присъщи на държавата, но много преди 2021 година. Нито един вътрешен министър, пак повтарям, не си е позволявал да изнася такава информация, защото тя влияе на общественото мнение и настроение".

Деница Сачева отбеляза, че каквито и да са внушенията на вътрешния министър, факт е, че прокуратурата поиска снемане на имунитета на кандидат за народен представител на Мая Манолова за купуване на гласове.

Ненков отново подчерта, че е абсурдно да бъдат "респектирани" физически и юридически лица по "анонимни сигнали", че са подготвяли купуването на гласове.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
По-скоро направиха много неща в правилната посока,отколкото вие за 12г...,но няма да стане лесно,тъй като здраво сте се окопали на всички нива!?
+3
 
 
Аз чух доста смислени неща от правителството за 2 месеца. Също така се наслушах на глупости, безумия и тишина предните години...
+3
 
 
За 2 месеца чухме толкова колкото за всичките тия години когато бяхте вие.
+6
 
 
Чухме,че Вие за 10 години не сте направили нищо смислено.
+2
 
 
Със стари к**ви като Мая Манолова, Татяна Дончева, Бойко Рашков, Николай Хаджигенов, Бабикян, чалгаря Трифонов, Капон, Минеков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Тошко Йорданов и още доста такива, нов бардак не се прави.
+4
 
 
Не чухме много, но видяхме действия. Е, чухме и за зулумите за милилиарди, на предишното правителство (вашето)! За 2 месеца, няма как да се убие октопода, който създадохте, но поне се даде началото.
+5
 
 
Ами не чухме кой знае какво, защото те много не говорят (както прави вашата Тиква), повече действат. Поразръчкаха ви кочинката и взехте да квичите!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: