Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ: Веселата компания на ПП поръчваше и сега идва сметката
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:23 / 22.04.2023Коментари (2)504
©
Представители на ръководството на ПП ГЕРБ провеждат брифинг в централата на партията.

"Ще разгледаме внимателно числата в бюджета, освен чисто финансово-икономическата част, която колегите ще представят, след това ще направя политическо обобщение". С тези думи започна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. - в деня, в който влязохме в ИЕРЕМ 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. - колкото две магистрали "Хемус" или да ремонтираме всички училища в България.

Бюджетът съдържа скрити дефицити - разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП - от 4,4 до 4,1%. Същото се случва с разходите за здравеопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум", заяви Деница Сачева.

Според нея прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични. "МВФ намали двойно прогнозата си, като оцени възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%. Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Свиването на дефицита без да се пипат данъци, може да става с не повече от 1% на година, това ще обезсмисли референдума за еврозоната - защото не отговаряме  на нито един. Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната", заяви тя. Делян Добрев заяви, че в тази драматична ситуация няма лесни решения.

"Трябва голямо мнозинство в парламента, за да се вземат непопулярни решения. Веселата компания от ПП докара държавата до сметката, която получихме вчера от Министерството на финансите. Ние предупреждавахме, че това ще се случи още от 22 януари 2022 г. Казвахме многократно, че тегленето на дългове е капан за всяко правителство", посочи той.

От своя страна Красимир Вълчев заяви, че има структурни проблеми и скрити дефицити.

Десислава Атанасова обясни, че с ПП има над 30 общи закона, които не са лишени от съдържание. "Имаме спор по законодателните техники, както и по логиката на самите закони и по тяхното навременно приемане. Нямаме спор, че имаме нужда от работещо Народно събрание. Изненадва ни, че на фона на всички тези уж добронамерени разговори, както и стратегиите за работещ парламент, днес темата е друга - колегите от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията и искат от ГЕРБ да се разграничава от някакви модели - ето го моделът, със Закона за бюджета.

Кой модел предпочитат българите - сигурност и стабилност или спирала от дългове, спрени ОП, никакви инвестиции, липса на ПВУ, нещо повече насочени средства от ПВУ към социални плащания. Цената е 12 млрд. дефицит. Популизмът трябва да приключи и да споделим заедно отговорността. Много ясно се вижда разликата между нас и тях. Огромна дупка в бюджета - това наследихме от управлението, сега трябва да търсим възможности как да се справим", подчерта тя.

Бойко Борисов заяви, че ПП -ДБ си карат по инерция.

"Бях упрекван от служебното правителство преди 10-15 дни за цифри, които съобщиха, но вече пред вас стои официално закона за бюджета", обяви Бойко Борисов.

По думите му дългът ще стане 70 милиарда. "Обръщам се към "Възраждане" - случката е, че 2.2 милиарда ще отидат за лихви в чуждите банки", добави Борисов. Това ни очаква за всеки, който казва, че може и иска сам да управлява.

"Днес вече трябваше да имаме отговор от партията на Промяната, с кой желаят и от кой очакват подкрепа, защото от всички, означава, че нямат никакво намерение да го правят. След като не искат да конкретизират кои са всички започваме да четем бюджета"

"В деня, в който президентът излезе с вдигнатия юмрук, ние ви вкарахме в най-бялата организация - Европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната".

От всички изпълнени критерии, сега няма нито един изпълнен критерий, каза той.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Няма държава без справедливост. Ако хората откажат да признават държавата, защото държавата не им гарантира правото на съществуване, държавата ще прекрати да съществува.
на 22.04.2023 г.
0
 
 
Най лесно е да критикуваш а когато имаш и подръжници като Атака ИТН и Възраждане излизаш най великият. БСП са като Емили Тротинетката. Не знаят комунисти ли са капиталисти ли са. Важно е да си защитаваме личният интерес.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: