Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се скараха за заплатите на университетските преподаватели, обвиниха се в популизъм и в опит да се счупи държавният бюджет
Автор: Самуил Иванов 14:59 / 13.03.2024Коментари (0)982
©
Депутатите разглеждат на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, преподаде репортер на "Фокус". В него се предвижда увеличение на заплатите на университетските преподаватели, на стипендиите за докторантите и научните сътрудници. 

Текстовете обаче скараха първите две политически сили. ГЕРБ-СДС обвиниха ПП-ДБ в популизъм, а от своя страна вторите заподозряха своите партньори в управлението, че искат да счупят държавния бюджет за тази година. 

В текстове на закона е записано, че средната брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища да взима не по-малко от 180% от средната работна заплата в страната за последните 12 месеца. 

Освен това минималната работна заплата за най-ниските академични длъжности не може да бъде по-ниска от 125% от средната работна заплата в страната за последните 12 месеца. Научните сътрудници пък ще получават не по-малко от 80% от средната работна заплата в страната. 

Държавните стипендии за докторантите пък ще бъдат не по-малко от 150% от минималната работна заплата в страната. 

Образователният министър Галин Цоков обясни, че МОН подкрепя промените. Те заставали зад увеличението на заплатите, защото смятат, че това ще се мотивират младите хора да се занимават с наука - да стават докторанти и преподаватели, а това щяло да повиши качеството на висшето образование у нас. Той подчерта, че този законопроект е инструмент за осъществяването на тази цел. 

Венко Сабрутев от ПП-ДБ попита от къде ще бъдат взети парите за увеличението, след като държавният бюджет вече е бил гласуван в края на 2023-та година. По думите му сегашните промени били "хвърляне на пари на калпак".

"Това означава, че 206 млн. лева ще бъдат дефицит за държавата. Това е проинфлационна мярка и би повлияла пряко на усилията на държавата да влезе в еврозоната", заяви Сабрутев. 

Въпреки това обаче, той подчерта, че втората политическа сила заставала зад промените, но припомни, че вече били заложени допълнителни 800 млн. лева за образование. 

В отговор на Сабрутев бившият образователен министър, а сега председател на образователната комисия в парламента, Красимир Вълчев попита как държавата може да даде пари за освобождаването на студентите от семестриални такси, но не и за увеличение на заплатите на работещите във ВУЗ-те. 

"Политиката на калпак е да освобождаваш студентите от всички професионални направления от такси и да зачеркнеш политиката за диференцирано финансиране в зависимост от комплексната оценка за качество и реализация", заяви Вълчев. 

Той добави, че най-малко увеличение в сектор "Образование" е имало по времето, когато Асен Василев и Николай Денков съответно са били финансов министър и образователен министър. 

Костадин Ангелов пък обяви ПП-ДБ за популисти: "Ако за вас е революция преподавателите във висшите училища да получават нормално възнаграждение в размер на 125% от средната брутна работна заплата, за нас това е нормално. Вие да говорите за фискалност е цинизъм. Вие направихте така, че пенсиите на българските пенсионери да се плащат с данъчни приходи. Вие не сте фискалисти, вие сте популисти. Това, което пише във вашата програма няма нищо общо с това, което защитавате днес". 

"От къде намери Асен Василев 150 млн. лева да компенсира таксите на студентите във висшите училища. Какво ще постигнете с тази мярка? Това не е ли популизъм?", добави той. 

От своя страна, Искрен Митев попита защо ГЕРБ-СДС искали да счупят държавния бюджет.

Още по темата: общо новини по темата: 1063
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Великден 2024 г.
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: