Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС пишат общ регламент за регулаторите, Денков постави ултиматум на партньорите си
Автор: Самуил Иванов 21:37 / 01.12.2023Коментари (0)611
©
След вчерашните скандали и спорове между партиите, подкрепящи правителството, относно избора на подуправителя на НЗОК, днес Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов излязоха заедно, за да обявят, че започват да пишат общ регламент за създаването на механизъм, с който да бъдат попълнени ръководствата на регулаторите. По-късно и Пеевски потвърди, че ДПС подкрепя идеята.

"Нека, като подпишем, да е ясно мнозинството – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС – за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, което поставиха те (бел. от ред. - ПП-ДБ) като условие, но всичко това да бъде описано“, заяви Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще помолят настоящите управител и подуправител на НЗОК да подадат своите оставки. Причината за това – процедурата да започне начисто и да бъдат избрани нови лица, след като бъде разписан регламентът.

Освен това, Пеевски обяви, че ДПС ще участва със свои кандидатури за регулаторите. Той даде пример с избора на Петър Чобанов за подуправител на БНБ през лятото.

Христо Иванов каза още, че и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС подкрепят категорично правителството на Николай Денков и политиките, водени от него. Борисов призова да се сложи край на взаимните обвинения, които двете политически сили си разменяха през последния месец.

Делян Пеевски обаче не се присъедини към тази "безусловна" подкрепа. Той единствено застана зад Мария Габриел и призова премиера Денков да започне да си върши работата.

По-рано през деня Денков отказа да коментира нападките на Пеевски. Той обаче изрази съображения, че ГЕРБ-СДС се отклоняват от правилния път. Премиерът обяви, че първата политическа сила вече две седмици бавила приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия.

Той постави и ултиматум: "Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме - с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока".

По думите му, ако това не се случи, нямало смисъл и от правителството.

От опозицията Корнелия Нинова излезе с позиция за случващото се в управлението. Тя определи поведението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС като лицемерие и предупреди, че ситуацията в момента е едва временно примирие, което щяло да бъде нарушено с разглеждането на Конституцията.

На този фон парламентът прие бюджетите на НЗОК, който по-рано през седмицата бе отхвърлен в Здравна и Бюджетна комисия на парламента, и на държавното обществено осигуряване именно с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. През следващата седмица предстои и следващото четене на Конституцията, а до края на годината и приемането на бюджета за 2024 година.

Още по темата: общо новини по темата: 1065
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: