Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Футуролог: Кризите на настоящето са резултат от нерешени проблеми от десетилетия
Автор: Цвети Тончева 10:19 / 25.03.2024Коментари (0)815
©
Защо управлението в глобален мащаб става все по-трудно коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Глобален доклад на ЦРУ показва, че кризата в демокрацията е сред 50-те глобални трендове, които може да очакваме в бъдеще. "Но ние нямаме нищо по-добро от нея. Търсят се всякакви форми, които да я усъвършенстват и подобрят. Много се говори за пряка демокрация, не само чрез референдуми. Въведоха се понятия като "течна“ или "делегативната демокрация“, която да може да се осъществява чрез новите технологии и която позволява делегиране на правомощия на обществена фигура, която може да бъде отзовавана“, коментира доц. Тодорова.

Много от кризите на настоящето са резултат от нерешени и задълбочаващи се проблеми в продължение на десетилетия, отбеляза тя. "Проблемите са свързани с няколко феномена. Първият е самата глобализация, това, че получаваме информация за много глобални проблеми, като климатичните промени, замърсяването с пластмаса, регулациите на изкуствения интелект сега, това, че големите корпорации не плащат данъци в Европа, например. Когато тези теми не присъства в дневния ред на локалните правителства, се създава усещането за пропаст, че политиците не се занимават със съществените неща и че техният дневен ред се различава много от нашия“, обясни футурологът.

Другият голям проблем е сложността на тези феномени и неразбирането им. "Понякога ние сме толкова объркани от различните гледни точки, че ни е трудно да сформираме собствено мнение – за или против ядрената енергетика например. Доскоро везните сякаш натежаваха в посока “против", тъй като не знаем как да съхраняваме ядреното гориво, рисково е. В момента тя като че ли се възприема като консенсус и като междинна категория, която трябва да осъществи прехода между изкопаемите горива и възобновяемите източници “, даде пример доц. Тодорова.

Свидетели сме и на разпад на обществените връзки, посочи тя. "Необходим е процес на реконсолидация. Не можем да боравим с инструментите на гражданския активизъм в политиката. Един от проблемите, който имаме в България в момента, е, че може би една от страните използва тази култура за натиск, която е много хубава, но може би в някакъв момент изчерпва действието си и не е толкова ефективна.“

Друг глобален проблем е политическата поляризация, заяви още доц. Тодорова. "Ние все по-малко обсъждаме идеологии, все по-малко партии се отъждествяват с класическата скала на ляво, дясно и центристко, защото виждат, че всъщност проблемите са хибридни и касаят и левите, и десните идеологии и подходите трябва да са смесени. Но пък този прекален отказ от идеологии кара политиците да ги заместват с едно разграничаване, поляризация, противопоставяне, просто защото това мобилизира по негативен начин избирателите, гражданското общество. Това е феномен, който не е само в България“, обясни тя.

Още по темата: общо новини по темата: 1069
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: