Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фройнд: Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:31 / 23.09.2020Коментари (0)494
©
"Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел, но поне можем да обединим сили." Това каза пред БНР Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент и депутат от Германия от групата на "Зелените“. Фройнд ще участва на предстоящия дебат за България в европарламента на 5 октомври и ще сподели впечатленията си от разговорите си тук и видяното на протестите. В предаването "Преди всички" той посочи, че е провел множество срещи, включително с представител на институции, който е "запознат с това как се краде от европейските проекти, не случайно, от някой проект, а системно“. 

"Забелязвам, че имаме проблем с отпускането на европейските фондове. Това видях вчера на улицата – начинът, по който се отпускат европейските фондове не води до добруване на обикновения човек, а създава корупция за един отбран елит“, подчерта Фройнд.

Като се позова на пътуванията си в Унгария, Чехия и България той допълни, че вижда общия проблем в това, че системата, по която се отпускат средства, разчита на механизми на контрол в самите държавите членки.

"И ако държавата куца и не може да се справи – това са общите неща между Чешката република, Унгария и България, в Унгария процесът е стигнал най-далече, на медиите тотално им е наложен хомот от Орбан, правосъдната система – тя коли и тя беси. Най-голямата разлика е, че България реши да се включи в Европейската прокуратура и се надявам по този канал да се подобри ситуацията", коментира Фройнд.

"Стига сме анализирали тази ситуация, време е нещо да се направи, действие е необходимо“, изтъкна Даниел Фройнд, отбелязвайки редовните ежегодни доклади за България.

Наблюдаваме, че към ръководители от Европейската народна партия като Орбан и Борисов са милостиви откъм критика, няма никакви санкции, посочи още Даниел Фройнд.

"ЕНП в момента дефакто прави антиевропейска пропаганда и толерира корумпирани системи. Това от страна на Европа е огромна грешка. И кризата се разпростира, защото все повече държави попадат в този капан. Това е грешка на Ангела Меркел, включително.“

"Имаме презумпция, че едва ли не европейските депутати и Европейският парламент знаят какво се случва в детайли в България, но въобще не е така“, заяви Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието в предаването "Преди всички".

Той анализира ефекта от сигналите и срещите на неправителствени организации, които алармираха Брюксел за проблемите с правосъдието и корупцията в България."Адресирахме казуси, свързани с корупция, адресирахме записите на премиера, липсата на разследване по тези записи, както сегашните, така и предишните – "Двете каки“, "Ало, Ваньо“, това си е цяла сага. Цитирахме председателя на Върховния съд, който на няколко пъти казва, че България е завладяна от олигархията и от мафията. Нещо, което не го казва човека от кръчмата, казва го на високо ниво магистрат“, поясни Авджийски.

Любомир Авджийски уточни още, че неправителствените организации призовали Европейският парламент и Европейският съюз "да започнат да свързват европейските фондове с върховенството на правото в България, без това да означава "спрете европейските фондове“.

"Според нас в момента голяма част от тези фондове финансират мафия в България, която се възпроизвежда и в политиката, и в съдебната система.“

Според Авджийски гражданското общество е свършило своята работа - както по линия на НПО-сектора, така и на улицата, чрез протестите, чрез журналистически разследвания и експертни становища и сега е ред на евроинституциите да реагират.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: