Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансист: Първичното публично предлагане на акции е процесът, при който една частна компания за първи път се обръща към по-широк кръг инвеститори
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:04 / 26.07.2023Коментари (0)215
© Фокус
Първичното публично предлагане на акции или IPO е процесът, при който една частна компания за първи път се обръща към по-широк кръг инвеститори, търсейки финансиране от тях. Това каза финансистът Иван Такев в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Той обясни, че през последните години европейското законодателство е насочило усилията си в посока подпомагане на по-малки компании. "В редица европейски регламенти и директиви бяха създадени улеснения за такива компании. Ако едно нормално IPO на фондова борса, на регулиран пазар се осъществява въз основа на т.нар. проспект и административната процедура отнема време и е относително тежка, за стартиращи компании в момента е възможно при доста по-ограничени условия те все пак да излязат на многостранната платформа за търговия, където критериите са по-ниски и съответно те могат да търсят финансиране, макар и в по-ограничен размер, в сравнително по-ранен етап от своето развитие. Следва да се отбележи, че и БФБ оперира такъв пазар. Той стана доста популярен в последно време и е предпочитаното място в момента за набиране на капитал от местните компании“, допълни Иван Такев. 

Основното предимство на IPO е по-широкият достъп до капитал, което води и до по-добри бизнес възможности пред самата компания. "Това касае не само текущото набиране на капитал от компанията, а и всички бъдещи. Т.е. когато тя вече е завоювала доверието на инвеститорите, при по-нататъшни рундове на финансиране на нея ще й бъде доста по-лесно да се обърне към тях отново“, обясни експертът.  

Иван Такев посочи и недостатъците на първичното публично предлагане. "Процесът на осъществяване на IPO е сравнително дълъг. Той зависи от размера на предлагането, колко сложен е бизнесът на самата компания, но като цяло включва изготвянето на т.нар. проспект – документът, в който компанията обяснява своя бизнес, необходимостта от набирането на средства, за какво те ще бъдат използвани, както и всякакви други детайли, които са от значение за инвеститорите в процеса на инвестиране. Този документ се одобрява от съответния регулатор – КЗП, а това може да отнеме 6 месеца, дори и повече. Процесът е и скъп, изисква участието на консултанти, адвокати. Т.е. когато една компания търси финансиране от широката публика, трябва да е наясно, че това ще бъде свързано и с правенето на определени разходи.  

Компаниите са задължени да предоставят регулярна финансова информация на инвеститорите си, 6-месечни отчети и 3-месечни справки за финансовото си състояние. Самите инвеститори търсят повишена ликвидност, допълни финансистът.   

И за компаниите, и за инвеститорите има някои рискове, отбеляза Такев. "За компаниите първият и основен е, че компанията може би няма да успее да набере необходимия капитал или няма да успее да го набере при най-благоприятните за нея условия. Иронията е, че доста често това се случва на развитите пазари. От гледна точка на инвеститорите рисковете са акциите на IPO да загубят от стойността си“, обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: