Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фермерите са в готовност за ефективни протести
Автор: Цвети Тончева 09:49 / 03.02.2024Коментари (0)208
© НАЗ
Фермерите от цялата страна са в протестна готовност, ако правителството не отговори на исканията им. Те са получили покана за среща с премиера и представители на правителството за неделя - 4 февруари, от 15 часа, съобщиха за "Фокус" от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Преди дни българските фермери обявиха готовност за ефективни протестни действия от 6 февруари /вторник/, ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Около това се обединяват членовете на БАК в декларация.

"Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им", пише в декларацията, разпространена от Българската аграрна камара /БАК/.

"Българска аграрна камара от близо една година води нестихващи протестни действия и активни преговори с цел запазване на производството.

През последните няколко седмици ставаме свидетели на ескалиращото напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, пострадали от неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите. Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните икономически и климатични условия, многобройните екологични европейски изисквания, натискът от налаганите изисквания по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, високите рентни плащания и загубата на пазарни позиции сриват производителите и убиват местното производство. 

Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година", се казва още в декларацията.

"Фокус" припомня, че след проведена среща на 30 януари 2024 г. с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е необходимо време от страна на властта да реши дали може да отговори на исканията в пакета от мерки, изпратен от БАК и Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Насрочената за неделя среща е трета поред, която ще бъде ключова за земеделските производители.

Още по темата: общо новини по темата: 280
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Академичната общност излиза на протест
Зелен преход
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: