Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова за орязаните средства: Нито един километър, нито дори метър жп линия няма предвидени за София
Автор: Цвети Христова 15:07 / 21.03.2022Коментари (0)389
© Фейсбук
Започна строителството на разширението на третата линия на софийското метро под булевард "Владимир Вазов" в район "Подуяне", предаде репортер Sofia24.bg. Трасето е с дължина 3 км, като ще свързва квартал "Хаджи Димитър" с квартал "Левски". Новите станции трябва да бъдат завършени до 3 години. Разширението на третата линия ще е с три метростанции и ще осигури удобна връзка на източните квартали на столицата - "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Левски Г" и "Левски В", в които живеят и работят около 90 000 души, с центъра на града и западните части на града. 

Както е известно, евросредствата за разширението на третата линия бяха орязани в преработения вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Вместо заложените в предходната версия на плана 360 млн. лв., финансирането бе свито до 217.5 млн. лв и с тях ще бъдат построени само трите километра от "Хаджи Димитър" до квартал "Левски".

Sofia24.bg попита Йорданка Фандъкова дали тя намира политическа причина в орязването на средствата за метрото и смята ли, че това щеше да се случи , ако тя не беше кмет от квотата на ГЕРБ.  

"Аз мисля, че вие сами може да предположите. Не искам да спекулирам с тази тема. Бяхте свидетели, че по време на служебното правителство беше направен опит да се намалят средствата предвидени в Плана за възстановяване. Това са  средства, които са обещани и в разговори с европейската комисия и на базата на които ние започнахме процедури. За радост успяха да чуят аргументите ми тогава, останаха средствата, сега се започна отново. По-интересното е за какво бяха пренасочени средствата. Говореше се за градска железница, но прочетете внимателно, защото става въпрос за закупуване на влакове. Нито една жп линия, нито един километър, нито дори метър жп линия няма предвидени за Столичната община. Говорим за жп влакове", заяви Фандъкова.

Тя е доволна, че е спазено обещанието и 40 милиона лева са заложени в държавния бюджет, като дофинансиране и компенсиране на орязаните средства.

"Това, което искам да видя е обаче и гаранция за следващите три години, така както ми беше обещано от финансовия министър и от министър-председателя. Такава гаранция може да бъде дадена чрез едно решение на Министерски съвет , за да можем спокойно до края на годината да стартираме и строителството на следващия участък", добави кметът на София. 

217 млн. лв струва. изграждането на трасето и трите нови станции, съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен“ ЕАД - проф. д-р инж. Стоян Братоев. Той сподели, че движението по бул. "Владимир Вазов" е организирано в южното платно, двупосочно е движението. Това ще продължи по-малко от две години, докато се построят конструкциите, след което ще се засипят и движението ще бъде възстановено. 

"Края на следващата година се надяваме да бъде възстановено движението. Ще има един период на притеснение, но не може без това, защото това е тежко и сложно стрроителство. Надявам се, че хората ще свикнат и ще си направят съответната организация. Този участък трябва да е готов след 39 месеца.


Още по темата: общо новини по темата: 8
09.06.2023 »
04.12.2022 »
29.11.2022 »
14.09.2022 »
28.03.2022 »
20.03.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: