Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат: България може да разчита на помощ от ЕК при нова бежанска вълна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:40 / 06.01.2015Коментари (3)164
©
Европейската комисия (ЕК) е запозната с увеличаващия се брой кандидати за международна закрила в България, като за периода януари-септември 2014 г. те са 6 776. Поради това ЕК оказва съдействие на българските органи за предоставяне на убежище, както и за подобряване условията на живот на лицата, търсещи или ползващи се с международна закрила. Заедно с Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ЕК работи в тясно сътрудничество с българските власти за подобряване на състоянието на българската система за предоставяне на убежище, особено с оглед на постоянния натиск по границите. Това се посочва в официален отговор на ЕК до българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на негов въпрос за готовността на България за посрещане на нова бежанска вълна, както и за оценката на европейската институция относно необходимостта от допълнителна техническа и финансова помощ за България.

В отговора си ЕК отбелязва, че през 2013 г. е предоставила 5,6 милиона евро за България за увеличаване и подобряване на възможностите за прием и осигуряване на препитание (създадени са повече от 4 000 нови приемни места), медицинска, психологическа и правна помощ, както и за увеличаване на административния капацитет.

"Ако България се изправи пред нова спешна ситуация, тя има възможност да поиска спешна помощ по линия на фонда "Убежище, миграция и интеграция", се отбелязва още в отговора на ЕК.

В заключение, ЕК отчита, че криза във функционирането на системата за убежище на дадена държава членка може да подкопае правилното функциониране на цялата дъблинска система. В тази връзка задействането на механизма по член 33 от регламента "Дъблин III" по отношение на България е възможност, която Комисията може да реши да използва при подходящи обстоятелства.

Според българския евродепутат от ГЕРБ Емил Радев отговорът на Европейската комисия показва, че България може да разчита на европейските партньори за справяне с бежанската вълна.

"Имайки предвид продължаващата война в Сирия и Ирак, България трябва да е готова да посрещне нови бежанци, но това е споделена отговорност между държавите членки и Европейската комисия е готова да ни предостави допълнителна подкрепа в случай на нужда", коментира българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да приемат те чужденците и да си взимат помощите за тях, като са мн отворени!
+1
 
 
Помощ ще е ако си вземете малко бежанци на килограм и за вашите страни, мама ви мръсна.
+1
 
 
България трябва да разчита само на себе си,ни запад,ни изток ще ни засипват със злато.Ако сами не си помогнем,няма кой друг.Бог да пази България !!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: