Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето я и пълната прогноза за март, очаква ни шантав месец
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:03 / 28.02.2023Коментари (0)211
© НИМХ
Март се очаква да бъде с валежи в северните райони под средните, а в южните над средните за месеца и средни температури около климатичните норми - средни максимални между 9 и 13 градуса, а средни минимални: от -2 до 3 градуса.

Месецът ще започне със сравнително ниски температури и значителна облачност.

През първата десетдневка дъжд и сняг ще вали в периода от 1 до 3 март, от 4 до 8, като на 3 март валежите ще бъдат слаби. Снегът ще бъде тежък, мокър и с условия за повишена лавинна опасност във високите части на планините. В населените места той бързо ще се топи, а в планините новата снежна покривка ще бъде 10, 13 см. От 9 до 10 март мъглите ще бъдат често явление, а температурите ще се повишат, пише "Труд".

През второто десетдневие смесени валежи от дъжд и сняг с пролетен привкус се очакват в периодите 11,13 март, от 15 до 16. От 17 до 21 март ще има повече слънце и пролетни температури.

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март. Пролетно равноденствие е в 23:24 ч.

В трето десетдневие, от 23 до 24 март, се очаква захлаждане, валежи от дъжд, по планините мокър сняг. Температурите през последните дни от месеца ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, в традиционно най-топлите места до 21,23 градуса. Краткотрайно захлаждане се очаква на 29 март с валежи в планините от мокър пролетен сняг. На 30 и 31 с повече слънчеви часове температурите бързо ще се повишат.

За справка средните климатични максимални температури за март по принцип са между 9 и 13 градуса, а средните минимални: от -2 до 3 градуса. Валежните периоди са от 1 до 16 март и от 27 до 29 март.

Народна Метеорология

Баба Марта взема Април

За причините за смяната на характера на времето има много народни приказки.

В една от тях се разказва за това, как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел много лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо.

Ако март е кишав, лятото се очертава да бъде сухо и ще има голям берекет по нивите. Гръмотевица през март предвещава още плодородие, пълни бъчви с вино, орехите ще са шупливи. Каквото е времето на Благовещение (25 март), такова ще е и през лятото. На този ден топлото избива над земята. Ако е ясно времето, овощията ще са добри, а ако не е ясно - не ще да са добри.

Опасни явления

Магнитни бури преди Осми март

През повечето дни от първата половина от месеца слънчевата активност ще бъде средна, а през втората половина от март ще остане ниска. Земното магнитно поле ще се активизира в началото на месеца на 6,7 март, около 11 март, на 19 март, в периода 22,23 март. На 6 и 7 март се очакват геомагнитни бури, които по-силно ще се прояват в северните ширини. На ширините на Балканите ще бъдат слаби.

През март може да се наблюдава както “сибирски" студ, така и “сахарски" жеги. Абсолютните минимални температури са от минус 29 градуса в Горна Оряховица; минус 28 в Ихтиман; минус 27 във Видин до минус 9 в Сандански, Петрич и Несебър. Най-високите максимални температури са били измерени в Бяла Слатина и Кнежа 36 градуса, Плевен 34 градуса, Ловеч 33.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: