Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето с какви мотиви оставиха украинката Алла в ареста
Автор: Иван Сотиров 17:05 / 08.09.2022Коментари (1)265
© Blagoevgrad24.bg
Както Burgas24.bg съобщи, Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо украинската гражданка Алла Гарбар. Тя е привлечена като обвиняема за противозаконно подпомагане на 9 сирийски граждани да преминат в страната в нарушение на закона.

Гарбар е обвиняема за това, че на  6 септември 2022 г. на бургаския бул. "Тодор Александров" в посока кръстовище "Трапезица",  с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомогнала 9 чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, като за това е използвала моторно превозно средство - лек автомобил марка "Фолксваген Туран". Това е престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

В съдебното заседание обвиняемата помоли съда за налагане на по-лека мярка, като предложи това да е "Домашен арест". Гарбар посочи своя настоящ адрес в кв. "Сарафово", където е регистрирана. В своята защита украинската гражданка заяви пред Бургаския районен съд, че не е считала, че настоящото деяние е престъпление, тъй като е трябвало да превози хора от една точка до друга на територията на страната.

На този етап, от събраните по делото доказателства съдът намери, че са налице предпоставките за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража". Обвинението е за тежко умишлено престъпление и обвиняемата е съпричастна в неговото извършване. Видно от справката за съдимост, на 23.08.2022г. Гарбар е извършила престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал 1 НК, за което на 24.08.2022 г. Районен съд - Трън е одобрил споразумение, с което обвиняемата е призната за виновна и й е наложено наказание "Лишаване от свобода" за срок от 10 месеца, изпълнението на което е било отложено за срок от три години. Независимо от влязлата в сила присъда и знаейки последиците при неизпълнение на дадения от закона срок, обвиняемата на 06.09.2022 г. е била спряна от органи на Първо РУ - Бургас, като в автомобил взет под наем са се намирали девет на брой чужденци, всичките сирийски граждани без документи, незаконно пребиваващи на територията на Република България. Съдът не даде вяра на защитната версия на обвиняемата, че не е знаела, че превозването на чужденци, и то бежанци, от едно място на друго върху територията на Република България е престъпление. Това е така, защото за същото такова деяние тя вече е била осъждана. Районен съд - Бургас отчете, че е налице и реалната опасност обвиняемата да се укрие и да осуети наказателно преследване срещу нея, ако не бъде задържана. Въпреки, че се посочва настоящ адрес от Алла  , на този адрес не би могла да бъде осъществена мярката "Домашен арест". Това е така, тъй като на този етап, освен наличните доказателства - регистрационна карта на чужденец, няма други, които да потвърдят, че обвиняемата пребивава именно на този адрес. От справка за пътуванията Гарбар, за времето от 02.03.2022 г. до 20.06.2022 г., са регистрирани  21 влизания и излизания през ГППП - Дуранкулак, Малко Търново, Калотина и Аерогара София. Това показа на съдебната инстанция, че "Домашният арест" няма да е подходяща гаранция за осигуряване присъствието на обвиняемата до окончателното приключване на наказателното преследване срещу нея. "Същата показва завишена степен на обществена опасност, а обществената опасност на извършеното от нея престъпление е висока, като се има предвид, че законодателят не е предвидил за състава на чл. 281 НК повторност", казва в мотивите си Бургаския районен съд. Съдът отчете, че Гарбар е с временен статут на територията на Република България, като бежанка от Украйна.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.


Още по темата: общо новини по темата: 1
08.09.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: