Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето какви са щетите в наводнените села в Карловско
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:09 / 15.09.2022Коментари (0)191
©
Излязоха два доклада с описание на щетите от наводненията и необходимите мерки за преодоляването им представи вчера д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово и председател на Общинския кризисен щаб, на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев - председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, предава Кризисния щаб на Община Карлово.

В първия са описани щетите в Карлово при наводнението от 22-23.08.2022. Кметът иска от Междуведомствената комисия да помогне за корекция и повишаване на проводимостта на деретата "Меден дол“ и "Бешбунарско дере“, рехабилитация на 2 улици и реконструкция на компрометиран пътен участък. Вторият доклад съдържа данни за пораженията от наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина. В тях Общината иска от държавата помощ на два етапа. Първият етап за Богдан включва възстановяване и укрепване дерето в селото, реконструкция на водопроводната мрежа, възстановяване на 4 моста в селото, реконструкция на 6 улици и възстановяване на моста Богдан – Московец. Във втория етап са предвидени изграждане на мост Богдан – Московец и реконструкция на 6 улици. За с. Слатина Общината иска: на първия етап – възстановяване на централното и малкото дере в селото, възстановяване на водопровода, възстановяване на временен мост и по-късната му замяна със стоманен, възстановяване на моста към гробищния парк, възстановяване на общинския път, възстановяване на моста над р. Стряма на пътя Розино - Слатина и реконструкция на 2 улици; на втория етап – реконструкция на още 9 улици. Планът за справяне с щетите в Каравелово включва: на първи етап – реконструкция на водопроводната мрежа, изграждане на мост в селото и реконструкция на 7 улици; на втория етап – възстановяване на мост в селото и реконструкция на още 5 улици. Освен това Община Карлово иска от правителството помощ за възстановяване на мост до с. Дъбене над река Мъртвица, за възстановяване на електрозахранването и уличното осветление в селата Богдан, Каравелово и Слатина и за аварийно укрепване на бреговете на р. Стряма и р. Мъртвица южно от с. Дъбене.

Повече от 118 единици едра, средна и малогабаритна строителна техника разчистваха вчера пораженията от наводнението в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина. В речните корита, по улиците и частните домове в засегнатите села работиха 39 камиона, 19 колесни комбинирани багера, 6 булдозера, 5 фадроми, 10 верижни багера, 5 щипки, 15 резачки, 9 бобката и др. Голяма част от описаната техника е осигурена от Кризисния щаб на Община Карлово, ръководен от кмета д-р Емил Кабаиванов. Някои от машините помагат на доброволчески принцип, а има и единици, наети от частни лица /предимно бобкати/.

На терен вчера в засегнатите села бяха над 200 души доброволци от цялата страна, както и 142 военнослужещи. Работата на доброволците и военнослужещите беше координирана по места от 15 служители в общинската администрация.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов, над 400 военнослужещи се включиха днес, 15 септември, във възстановяването на населените места, пострадали от големите наводнения в община Карлово. В аварийно-възстановителни дейности в селата Богдан и Каравелово участват 165 военнослужещи от Сухопътните войски, 100 от Командването за логистична поддръжка, както и по 50 човека от Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

По последни данни пострадалите къщи в село Богдан са 147, в с. Каравелово – 132, във Войнягово – 82 и в с. Слатина – 34. Повредени и неизползваеми в четирите населени места са общо 241 хладилника, 196 бойлера, 226 перални машини, 238 печки, 214 телевизора и 10 фризера. От настаняване нуждаят 21 семейства /6 от Каравелово, 10 от Богдан и 5 от Слатина/.

В Каравелово все още не е възстановено водоподаването в отделни части на селото, екипи на ВиК продължават да работят. Дървесината, натрупана от пороя в дворовете на хората, се събира в училището. Стопаните, които не желаят да бъдат разчистени дворовете им, запазват там струпаните дърва.

Полага се временен водопровод в източната част на село Слатина, предстои подземното съоръжение да бъде тествано. Продължава да се работи по разчистване на най-пострадалия от пороите район, този на улица 12-та.

Водата в цялата община продължава да е негодна за пиене и готвене. Здравните власти разрешават употребата й само за битови нужди.

През изминалото денонощие няма подадени сигнали за умрели животни. Приключи дезинфекцията в домовете на пострадалите в Каравелово и Слатина. След очаквания голям брой доброволци в почивните дни /17 и 18 септември/, през следващата работна седмица специалистите ще преценят кога дезинфекцирането да бъде възобновено.

Благодарим на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден. Призоваваме доброволци от цялата страна да се свържат с Кризисния щаб и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села, пишат от щаба.

Благодарим на дарителите, които подпомагат усилията на Община Карлово да се справи с бедствието.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

Код за вид плащане – 44 51 00

Председател на Кризисния щаб и кмет на Община Карлово

Д-р Емил Кабаиванов






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: