Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как оцеляват нашенци 25 години на воден режим
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:44 / 14.11.2022Коментари (0)216
©
25 години воден режим изтезава жителите на тетевенското село Глогово. Хората имат достъп до водата по два часа на ден, а семействата страдат.

"Истината е, че повече от четвърт век нямаме вода и сме на строг режим. Хората не знаят какво е да се живее нормално", сподели пред "България Днес" кметът на населеното място Бисер Габровски.

Планинското село е с население от 1800 души, като близо 500 от тях са под 20-годишна възраст. Някои от тях са достатъчно млади, за да не знаят как протича един нормален ден от живота на човек, който има достъп до вода по всяко време.

"Тук живеят трудови хора. Има семейства, чиито членове работят в близки градове, а някои от тях карат втори смени по една или повече седмици поред. Водомайсторът в селото пуска водата в 16 ч., но го прави много бавно и постепенно, за да не се повиши налягането прекалено много. Иначе рискуваме всичко да гръмне от налягането. Така водата пристига в горната част на селото към 17 ч., но в 19 ч. се спира, за да започне да се трупа за следващия ден. Представете си тези хора, които карат втори смени със седмици. Те не стигат до водата изобщо. Тъжно е как едно четиричленно семейство трябва да се изкъпе и изпере в рамките на 1 час", заявява кметът на безводното село.

В селото има детска градина и училище, които са подсигурени с водоснабдяващи хидрофори, които покриват малка част от нуждите на учители и ученици.

За последните няколко години две фирми са опитвали да поставят резервоар, който да снабдява селото с вода по всяко време. Първата фирма изгражда терен, на който да бъде поставен този резервоар, но впоследствие се отказва. Втората фирма се заема с проекта, но малко след това вдига ръце заради инфлацията и прекратява работа.

"От фирмата казаха, че е по-изгодно да платят глоба и да прекратят проекта. Сега се пуска трети търг и се надяваме този път да е успешен, а фирмата, която поеме отговорността - да си свърши работата. Ако всичко върви по план, до май месец през 2023 г. ще имаме вода и ще живеем нормално", споделя още кметът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: