Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето една от причините да пием компот 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:44 / 04.11.2022Коментари (0)251
©
Есента е сезон, в който много хронични заболявания напомнят за себе си. Причината е, че хормонът мелатонин, който контролира съня, регулира и секрецията на стомашния сок. А през това време той е значително понижен в организма.

Също така застудяването причинява рязко свиване на кръвоносните съдове, спазми, при които органите не получават достатъчно хранителни вещества чрез кръвта.

Проучвания сочат, че възрастта на хората с гастрит се покачва. В зряла възраст случаите на пациенти с халикобактер пилори достигат до 80%. Затова, ако човек има някакви оплаквания на стомашно-чревния тракт, трябва да се изследва за наличието на хеликобактер пилори. Ако обаче е налице алармираща симпоматика като силна болка, анемия, понижаване на теглото, повръщане на кръв, това налага извършване на ендоскопско изследване. Това е задължително.

Разбира се, профилактиката е най-доброто, което можем да направим. Ако бъде доказано, че имаме хеликобактер пилори, е необходимо да се проведе 10-дневен курс на лечение, за да бъде унищожен. Още повече че той е признат за канцероген I клас от СЗО още през 1994 година. Така че с премахването му игнорираме цялата последваща каскада от заболявания. Другото важно нещо е да се въздържаме от прием на противовъзпалителни средства. От изключително значение е диетата. Добре е да имаме предвид, че през есента настъпва стрес за организма и ако сме имали подобни оплаквания, трябва да изключим пържени храни, силни подправки, да включим в менюто си зеленчуци, но нека те да са сварени или на пара. Месото трябва да е щадящо, а рибата да е на пара. Плодовете пък е добре да са обелени. Особено подходящи са печена ябълка, печена тиква, банан. Така ще снабдим организма с необходимите витамини, но и ще щадим стомаха. Трябва да намалим стреса, да почиваме достатъчно. Алкохолът и кафето трябва да се изключат през тези преходни периоди, предава "Телеграф".

Преяждане

Трябва да избягваме нередовното хранене – забравете за преяждането вечер, което се редува с гладуване и жажда през деня, за хапването набързо на нещо сладко или мазно, прибързаното тъпчене с недосдъвкана, прекалено студена или прекалено гореща храна. 

Какво да направим, ако гастритът ни по тези или някакви други причини изведнъж се обади?

Пристъп

При внезапен пристъп легнете настрана и сгънете крака в коленете, като ги повдигнете към корема. Полежете в тази поза 15-20 минути – това ще позволи на мускулите да се отпуснат и острият спазъм да отмине. Ако болката не преминава, може да посмучете парче лед или лимоново резенче и бавно на глътки да изпиете 1/3 чаша хладка вода с 2-3 капки оцет.

Ако и преди сте имали пристъпи на гастрит, постарайте се да ги предотвратите. Редовно яжте кисело мляко, домати, моркови, тиква и броколи, карфиол – но изключете цвеклото, фасула и граха. Пийте компоти и избягвайте плодове и сокове от рода на боровинки и портокали. Забравете за захарта и сладката, вземайте си мед, нетлъстото месо и риба не пържете, а яжте варени или печени. Много помагат кашите, особено овесената. 

Пикантно

Експериментирайте, за да видите дали консумацията на пикантни храни влошава симптомите на гастрит. Важно е да проследите симптомите си, за да разберете по-добре как ви влияят обичайните за гастрит храни – включително алкохол, кофеин, домати, чай, цитрусови плодове, млечни продукти, мента и черен/червен пипер. 

Видове 

Специалистите различават няколко вида гастрит:

Хроничен гастрит - той се развива постепенно и причинява дългосрочни усложнения. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не развият други проблеми поради възпаление. Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки.

Остър гастрит - той се появява внезапно и продължава за по-кратки периоди от време, но може да причини тежки симптоми по време на активен епизод. Симптомите могат да идват и да си отиват в зависимост от различни фактори на начина на живот, които влияят на храносмилателната система.

Атрофичният гастрит - той е форма на хроничен гастрит, който причинява постепенна загуба на стомашни жлезисти клетки, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан. Тъй като стомашната лигавица се променя, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни вещества и реакции на автоимунно разстройство се увеличава. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често имат ниско производство на стомашна киселина. 

Консумирайте прясно мляко отделно от други храни

Задължително е прясното мляко да се консумира отделно от други храни, защото в стомаха се превръща на извара и започват процеси на гниене и ферментация. Кисело мляко, домати и плодове се консумират половин час преди храна или половин до два часа след нея. Примери за лоши комбинации: баница с кисело мляко, пица, спагети с доматени заливки и кетчуп, сарми с кисело зеле, домати и хляб, домати и картофи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: