Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергиният министър обсъжда в Германия развитието на водородната икономика и ВЕИ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:11 / 02.02.2024Коментари (0)530
©
Диверсификацията на енергийните доставки, развитието на водородната икономика и възобновяемите енергийни източници, както и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката между Република България и Федерална република Германия бяха сред основните теми на разговора на министъра на енергетиката Румен Радев с вицеканцлера и федерален министър по икономическите въпроси и действията по климата Роберт Хабек. От българска страна в срещата, проведена в Берлин, участваха също заместник-министърът Ива Петрова и началникът на кабинета Карина Ангелиева.

Министър Хабек представи актуалната ситуация, свързана с енергийната система на Германия в контекста на зеления преход, както и плановете на Германия в областта на водорода. Изрази задоволство от постигнатото високо ниво на сигурност на газовите доставки в България.

Министър Радев подчерта необходимостта от разработването на всеобхватна и устойчива енергийна стратегия и отбеляза усилията и постиженията на страната ни за увеличаване на регионалната свързаност в областта на електроенергетиката и природния газ, включително наскоро подписаната декларация между България, Гърция и Румъния.

Министър Радев привлече вниманието към потенциала на България и Югоизточна Европа за производство и пренос на зелен водород към Западна Европа. Бяха отбелязани възможностите за използване на европейско финансиране на необходимата инфраструктура, както и необходимостта от привличане на частни инвеститори. Двамата министри се съгласиха, че е от ключово значение навременното планиране на развитието на водородната инфраструктура, по-конкретно в региона на Централна и Източна Европа, както и утвърждаването на общ подход в областта на развитието на водородна икономика в страните от ЕС. Министрите Радев и Хабек се разбраха да бъде създадена работна група с участието на заинтересованите страни от ЕС, както и да бъде привлечена Украйна, за определяне на параметрите на бъдещата европейска водородопреносна инфраструктура.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с дейността на германски компании в България, както и възможността за подписване на меморандум за разбирателство между двете страни в енергийната сфера.

Още по темата: общо новини по темата: 23
16.05.2024 »
15.05.2024 »
29.04.2024 »
12.04.2024 »
12.04.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: