Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергиен експерт: Силният фокус върху нови ядрени мощности може да има за цел да ни разсейва
Автор: Йоланда Пелова 18:09 / 31.05.2024Коментари (0)1100
©
Това, от което имаме нужда в България е една цялостна енергийна стратегия за това какво искаме да постигнем и докога. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Костанца Рангелова, енергиен експерт.

Тя отбеляза, че в момента енергийната ни стратегия е една съвкупност от най-различни проекти, където не е достатъчно ясно как точно се допълват едни от други и дали няма някакви възможни пречки, които създават помежду си.

"По този начин идваме на темата за този силен фокус върху строене на нови ядрени мощности, който би могъл да ни разсейва от други възможни начини да постигнем същите тези цели. Т.е. ако ние искаме да имаме чиста енергия, много по-бързо и за по-малко пари можем да го постигнем с развитието на възобновяеми енергийни източници със съответните технологии за съхранение, както и развитие на електроенергийната мрежа за това тя да бъде модернизирана, така че да може по-лесно такъв тип възобновяеми енергийни източници да бъдат интегрирани. И тук идва едно много важно сравнение, защото през последната една година всъщност на световно ниво има само няколко нови ядрени централи, които стартираха, една от които в Финландия, и тя от не 18 години да бъде построена – тя започна да бъде построена още 2005 година, а другата беше в САЩ – тя беше построена само за 10 години, въпреки че 10 години отново е страшно много пари.

И всъщност тази нова ядрена централа в САЩ беше първата нова ядрена централа там от последните 30 години, и тя струваше около 30 милиарда долара да бъде построена. Но в същото време имаме една от най-големите офшорни вятърни централи, които също стартираха съвсем наскоро, и с капацитет, който е даже по-голям от този на една ядрена централа, тя е около 1 300 мегавата. И докато ядрената централа струва 30 милиарда, тази офшорна вятърна централа струва само 3,6 милиарда", коментира Костанца Рангелова.

Според енергийният експерт в България има някакъв вид романтизъм, свързан с ядрената енергетика: "Някакъв много странен романтизъм като народопсихологията изисква ядрената мощност да бъде някакъв символ на българското, което до някъде е оправдано, но всъщност ни отклонява от това накъде върви всъщност цяла Европа и света като цяло от гледна точка на развиване на нови енергийни мощности и нови технологии. Имаме технология, която е горе-долу 8 пъти по-евтина. И дори ако сметнем това, че този капацитет не се използва по същия начин, т.е. вятърната електроцентрала не оперира всеки ден и всеки час, само да кажем 30-40% от времето, дори когато вземем това предвид, пак става дума за 3 пъти по-евтина технология отколкото би била една ядрена централа", обясни Рангелова.

Още по темата: общо новини по темата: 60
25.07.2024 »
21.07.2024 »
28.06.2024 »
27.06.2024 »
26.06.2024 »
26.06.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Олимпийски игри в Париж 2024
Пожари 2024
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: