Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Над 50 закона трупат тежест върху трансграничната дейност на фондациите в ЕС
Автор: Пламена Николова 10:34 / 13.04.2021Коментари (0)313
©
На територията на ЕС съществуват повече от 50 различни закона в областта на гражданското и данъчното право, които са приложими спрямо трансграничните организации с нестопанска цел. Многобройните и сложни административни процедури на практика струват милиони евро годишно – пари, които могат да намерят по-добро приложение за обществото. Тази позиция изрази на заседание на правната комисия в Европейския парламент евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Изказването му бе в рамките на провелия се обмен на мнения относно устава на европейските трансгранични асоциации и организации с нестопанска цел.

Според последните оценки броят на европейските благотворителни организации е 148 000, прогнозната стойност на общите им активи е 433 млрд. евро, а годишните им разходи достигат близо 60 млрд. евро. Според българския евродепутат обаче е трудно да се определи точната сума, която ежегодно се дарява за благотворителност в Европа. Причините могат да се търсят не само във факта, че много от даренията са анонимни, а и в липсата на регулация на ниво ЕС и съществуващите различия в регулаторната рамка на отделните държави-членки, смята Емил Радев. Така той мотивира призива си да се търси общоевропейски подход, с който да се улесни значително обединяването и трансфера на ресурси, знания, дарения, както и осъществяването на дейност на асоциациите и благотворителните организации в целия Европейски съюз. "По този начин ще намалим и правната несигурност в сектора", убеден е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ. Той припомни, че темата за дейността на трансграничните асоциации и организации с нестопанска цел остава актуална, въпреки че Европейската комисия се опита да реши някои от проблемите с предложението за устав на Европейска фондация, което направи още преди 7 години.

"Ние, европейските депутати сме тези, които трябва да подкрепяме и насърчаваме работата на благотворителните организации в полза на европейските граждани. Важно е да предоставим на сектора нови инструменти, които да подпомогнат трансграничното функциониране на фондациите", подчерта Емил Радев. Той посочи още, че въпросите относно устава на организациите с нестопанска цел трябва да получат своите отговори на устойчива и дългосрочна основа. Евродепутатът акцентира и върху необходимостта от осъществяването на ефективен надзор. "В резултат от него ще се повиши и доверието към благотворителните организации", заяви в заключение Радев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: