Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Борбата с финансовите злоупотреби изисква по-добро сътрудничество
Автор: Пламена Николова 16:00 / 21.10.2021Коментари (0)407
©
"Разкритията в "Досиетата Пандора" очертават редица проблеми, които изискват решителни стъпки за ограничаването на данъчните убежища, нерегламентираните офшорни дейности и непрозрачните тръстове". Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод резолюцията относно "Досиетата Пандора", която се гласува днес в Европейския парламент. 

Според данъчната обсерватория на ЕС размерът на световното финансово богатство, концентрирано в данъчни убежища през 2017 г., възлиза на 7 900 млрд. евро, което се равнява на 8% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Резултатът е загуба на данъчни приходи в размер на около 155 млрд. евро годишно в световен мащаб. Данните за ЕС показват, че в офшорни зони се държат 2 300 млрд. евро, които представляват около 11% от общото нетно богатство. Така загубите в резултат от избягване на корпоративното данъчно облагане в ЕС варират между 50 и 70 млрд. евро годишно. Сумата може да достигне почти 190 млрд. евро, ако бъдат включени и други фактори, сочат анализите.   

Емил Радев участва в изработването на проекторезолюцията, подкрепена от мнозинството от политическите групи в Европейския парламент. Документът е естествено продължение на провелите се дебати по темата в рамките на предходната пленарна сесия. Участието на българския евродепутат от името на Европейската народна партия се базира на опита му в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП като постоянен докладчик по темата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Представители на ЕНП, включени в работата по проекторезолюцията, са и колегите му от Германия и Португалия – Маркус Фербер и Лидия Перейра от Комисията по икономически и парични въпроси и Подкомисията по данъчните въпроси. 

"От една страна, "Досиетата Пандора" са знак, че е необходимо по-добро сътрудничеството между административните, съдебните и правоприлагащите органи в рамките на ЕС. От друга страна, очевидно все още има доста слабости по отношение на начина, по който държавите-членки транспонират и прилагат законодателството в областта на борбата с изпирането на пари", смята Емил Радев. 

 "Предложенията, които Европейската комисия обяви в публикувания през юли пакет за борба с изпирането на пари, ще дадат решение за част от правните пропуски, както и за различията и несъответствията в прилагането на законодателните мерки в държавите-членки. Трябва да се затегнат правилата за регистрация на действителните собственици и изискванията за докладване. Очаквам важна роля да изиграе и създаването на новия орган на ниво ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма", заяви Емил Радев, като акцентира и върху необходимостта от добра защита на разследващите журналисти и ефективен обмен на информация между звената за финансово разузнаване в държавите-членки. 

Нуждата от по-тясно международно сътрудничество е сред акцентите в позицията на ЕНП, които са залегнали в текста на резолюцията. В нея се изтъква още, че адекватното международно данъчно законодателство е от ключово значение за предотвратяване на практики, свързани с данъчни измами и избягване на данъци. Резолюцията подчертава и необходимостта от преразглеждане на списъка на ЕС с данъчните убежища. От ЕНП настояват за прецизни критерии за изготвяне на т.нар. "черни списъци", за да се гарантират прозрачност и ефективен режим на санкции. 

Припомняме, че "Досиетата Пандора" бяха публикувани на 3 октомври 2021 г. от Международен консорциум от разследващи журналисти (ICIJ). Някои от файловете от изтеклите 2,94 терабайта данни датират от 70-те години на миналия век, но повечето от разследваните от консорциума са създадени между 1996 и 2020 г. Новото изтичане на данни обхваща повече от 330 политици и държавни служители от почти 100 държави, включително 35 настоящи или бивши ръководители на държави и правителства.

Още по темата: общо новини по темата: 5
21.10.2021 »
20.10.2021 »
07.10.2021 »
07.10.2021 »
05.10.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: