Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Eмблематични сгради в 7 български града ще засветят в синьо
Автор: Васил Динев 15:09 / 02.05.2019Коментари (0)653
©
На 5 май 2019 г. отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. В името на това, като част от кампанията "Дари дъх", в 7 града на България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе,Стара Загора и Плевен) различни сгради ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20 ч. до 23 ч., с което се цели да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социалнозначимо заболяване.

Националният дворец на културата в София ще засвети в синьо за четвърта поредна година, като към кампанията ще се присъединят и други градове, с което ще се покаже съпричастността към проблемите на пациентите с това коварно заболяване. В синьо ще бъдат осветени и сградите на общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора, както и Фестивалният комплекс във Варна, екомузеят с аквариум в Русе и параклисът-мавзолей "Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

Целта на кампанията "Дари дъх" е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония ("невидимата болест" или "болестта на сините устни"), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

"Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България." – споделя г-жа Наталия Маева, председател на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: