Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Всички шофьори трябва да се тестват периодично
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:44 / 01.08.2018Коментари (14)818
© bTV
Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни, а не само възрастните участници в движението, смятат Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ, и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Разговорът беше подтикнат от инцидент преди около седмица, при който шофьор на 73 години блъсна малко дете, което все още в кома в Сандански. Шофьорът-извършител беше пуснат от ареста след 24 часа с мотив, че бил в лошо здравословно състояние.

Пред bTV бабата на детето попита защо са го пуснали навън, след като физически не се чувства добре. И защо въобще се е качил на автомобил, щом здравето му не е стабилно.

"Не трябва да се заблуждаваме, че възрастта не влияе върху начина на управление на автомобила", смята Йонко Иванов, но подчерта, че само от един инцидент не може да се направи извод за състоянието на всички водачи от една възраст нагоре.

Според Иванов шофьорите периодично трябва да бъдат информирани за измененията в законодателството спрямо тях, за да шофират.

Според Алекси Стратиев всички шофьори трябва да бъдат подлагани на периодични тестове, а не само по-възрастните. "Много от младите кандидати за водачи не отговарят на изискванията", коментира той.

"На възрастните хора, поради финансови или други социални ограничения, доста по-рядко им се налага да управляват автомобил. Всеки един шофьор, който не е управлявал дълго, трудно влиза в ритъма на движението", посочва Стратиев.

И двамата експерти са категорични, че страната ни закъснява най-вече с мерките за превенция на инциденти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тествайте се, тва е ваше право, само не задължавайте другите да го правят. Тъпанари
0
 
 
Айде ново 20 и всеки тест за извънземни и такса от 100лв
0
 
 
Айде,нова "мъдрост"! То си има КАТ, има си камери - те би трябвало да отделят и глобяват лошите шофьори. Ако не си вършат работата,за какво са ни?
0
 
 
Експерт до експерт в тая корумпирана селска държавица.
на 02.08.2018 г.
0
 
 
За пияните и надрусаните младежи за съжаление все още няма лек или универсално решение. ( не може да им се забрани да пият). Евентуално решение би било да има полиция до места , където се продава и/или употребява алкохол, но едвам ли ще го направи КАТ - понеже иска средства , време и ресурс. И не съм съгласен , че само простите хора правят нарушение. Имам моменти , когато човек го прихваща и може да направи някоя глупост. И не знам как определяш , че някой е прост и че някой е много умен. Тук по-скоро опира до опита на водача. В случая с водачите на МПС възрастта също оказва влияние. Анонимен не знам в каква измислена вселена живееш , но понякога причините за катастрофите не се дължат само на алкохола или дрогата. Има много фактори за ПТП. По-възрастния водач е по-податлив да извърши катастрофа от по-младия. Има много възрастни хора (предимно идващи от селата) , които поркат повече от младите, но това не се отчита никъде. По-скоро трябва да се затегнат правилата за издаване на книжки и когато някой тръгва да преиздава изтекла книжка , да му се прави проверочен курс ( поеман от държавата , а не от човека) и това би могло намали риска. И да отговоря на АНОНИМЕН - няма прости хора , а по-скоро има моменти на кофти ден или нещо което да провокира подобно поведение. ( прост пример караш си ти много умния (не прост човек) аз се забивам в теб с 180 км и бутам в насрещното , като ти губиш контрол над автомобила и помиташ пешеходец и се забиваш в Спирка на градски транспорт , където чакат 5 човека. В резултат на това , аз съм умирам , а ти си оцелял и убил пешеходец и 3-ма човека на спирката и си ранил двама - какво ще сториш ? ). А на коментара на Koicho Kavalov не даром има един лаф : " Една патка мислила, мислила и умряла" При управляване на МПС "мислене" не трябва да има. Когато се управлява автомобил човек трябва да концентриран , в най-добрия случай да няма разсейващи фактори и да гледа напред ( и назад , когато променя траекторията си) . Всички останали "мисления" трябва да останат по възможност извън автомобила. И не всеки , който е причинил катастрофа със смъртен случай е пиян , прост или описан с подобен епитет. Да не забравяме , че на всеки може да случи нещо подобно и когато се случи на теб ... Така че се замислете преди само да казвате голи факти...
0
 
 
тестовете включват: такса,такса,такса.... и готово.
Aнонимен
на 01.08.2018 г.
+3
 
 
Аз съм шофьор от 36години,на 65години съм,жена и всеки ден изминавам по 34 км.до работното си място!. И до сега нямам констатирани нарушения,нито актове,да не чува господ! Така,че не критикувайте само възрастните. Мисля,че всички трябва да минават на здравни прегледи и психотестове по-често,младите също! Вижте колко млади загинаха от неспазване на знаците!
+3
 
 
Не съм съгласна! Ако възрастен недовижда и недочува да не се качва в автомобила като водач (шофьор). Катастрофите се причиняват от невнимателните и некомпетентните, а не от възрастните шофьори ...
на 01.08.2018 г.
-4
 
 
Съгласен съм. Всички знаем , че възрастта човек леко оглупява , не до вижда , не дочува и т.н. И подобна инициатива би била доста добра - за определена нивото на водачите. Но не трябва да е само на хартия.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: