Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: България и Северна Македония могат да решат проблема само с преговори
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:15 / 29.03.2021Коментари (1)682
©
Проблемът между България и Република Северна Македония може да реши само с преговори. Около тази теза се обединиха в "Денят започва" историкът проф. Христо Матанов и Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според проф. Христо Матанов е трудно да си българин в Р Северна Македония.

"Напоследък призивите бяха бийте ги, за да не съществуват. Новото в отношенията между двете страни е добре забравеното старо. Хубаво е, че започна да се говори по въпроса. Важна е официалната политика, защото е свързана с писането на учебници и налагане на определено мнение от страна на медиите. Има опити за лобиране", коментира проф. Христо Матанов.

По думите му споренето за историческата истина е работа на историците, политиците трябва да решат Македония готова ли е за членство в ЕС или не е.

"ЕС трябва да разбере, че Македония не е Белгия, не е Люксембург, не е Лихтенщайн, не е възникнала само благодарение на дипломатически игри . Когато една държава показва неприлични жестове на българите по телевизията, когато гори знамена и разрушава паметниците, това европейско поведение ли е. Аз като бях в Македония ме черпиха елитно вино, посветено на братя Миладинови", допълни проф. Христо Матанов.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, добави, че новото е резултатът от съвещанието при президента миналата седмица.

"Там за първи път беше поставен акцентът върху хората, защото борбата срещу македонизма, който се стреми да създаде нова идентичност, е борба за съзнанието на хората. Защитата на правата на българските граждани и гражданите на Република Северна Македония с българско етническо самосъзнание е понятна и важна тема за Европейския съюз, това е и полето от което можем да търсим подкрепа", заяви Любомир Кючуков.

Според него това е ясно послание, че трябва да се мисли за Македония като за хора, е не като за територия на фона на изказванията в ЕП, че Македония е била и ще бъде българска или на рисуването на карти, където тя е част от територията на България.

"Смущаващо е, че тези изказвания нямаха реакция в България. В резолюцията е казано, че не трябва да има опити за злоупотреба от страните-членки за решаването на двустранни исторически или културни проблеми. Приветстват се усилията само на Република Северна Македония за решаването им. Резолюцията и Докладът на ЕК е затова, че преговорите трябва да започнат прекалено бързо", коментира Любомир Кючуков.

По думите му изводът е, че България е проиграла цялото си предимство на страна-членка на ЕС.

"Ние се борим с управляващите в Скопие, но вече се борим с европейските институции. Успяхме да настроим всички срещу нас, не успяваме да си аргументираме действията. Отворихме вратата за връщане на сръбското влияние в Република Северна Македония. Рязко се засилиха антибългарските настроения в Р Северна Македония е резултат от нашите действия", каза още Любомир Кючуков.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Македония е възникнала благодарение на дипломатическа игра или поради липса на такава, следствие на която е Междусъюзническата война. Благодарение на тази игра всички съюзници на България се обединяват срещу България с две екстри, Румъния и Турция! А поради липса на дипломация и поради запалянковщина България завинаги се прощава с националния си идеал. По стечение на обстоятелства сега сме близо до реализирането на този идеал при съвременните условия. Но пак не се дейстгва хладнокръвно, а дипломати като Любомир Кючюков са в малцинство и се възприемат от мнозинството като национални предатели!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: