Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти: Ако миналата година сметката за отопление е била 200, сега ще е 600 лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:42 / 16.08.2022Коментари (0)442
©
Какви са сценариите пред България за излизане от енергийната криза? Темата коментираха енергийните експерти Васил Велев, Красимир Манов и инж. Кремен Георгиев в студиото на “Здравей, България"

Рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

Германия е поискала премахване на ДДС върху природния газ

“Това е се прави, за да наплаши хората. Реалното увеличение е 100% - т.е още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1ви януари", обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите. 

Това прави увеличението три пъти по-високо спрямо миналата зима. Т.е. ако миналата година сметката за отопление е била 200, сега ще е 600 лева., изчислиха експертите. 

Има ли вариант, в който КЕВР може да не одобри такива цени? Георгиев обясни, че към 1-ви януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1-ви юли не са се случили, както е сега.

Той допълни още, че при такъв сценарии топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото. “На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло", поясни той. 

“Това увеличение стана възможно в резултат на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система", каквито пари повече там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120лв. В момента е 300лв, и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре - без субсидия. Т.е това би довело до тройни цени, ако няма субсидия", обясни Велев.

Той беше категоричен, че при силно субсидираната цена на енергията е възможно гражданите да минат изцяло на електроенергия. “А в София, наример, няма да издържи електропреносната мрежа", обясни експертът.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. “В крайна сметка изпълнителният директор на “Булгаргаз" е човек на “Газпром" и след като ни продава почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби", каза Манов и попита: “Всички казват, че в държават има хаос и разруха, защо не го махнат този директор, след като декапитлаизраха дружеството и сега всички ние им наливаме 800 млн. лева?  Защо не се опитаха да договорят по-евтини цени с Турция?".

Още по темата: общо новини по темата: 417
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: