Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт за речта на депутатите: Ако всеки от нас говори по този, представете си в каква среда ще живеем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:05 / 20.04.2023Коментари (0)319
© Sofia24.bg
Остър език в парламента, клетви и обиди. "Какво е това, колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка", каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"В последните 20-30 г. наблюдаваме непрекъснат спад в политическата реч и оставаме разочаровани. За пореден път видяхме неуместни употреби и преминаване на границите на добрия тон. Ако всеки от нас говори по този начин в сферата, в която работи, представете си в каква среда ще живеем", коментира езиковедът и преподавател в Софийския университет доц. Владислав Миланов в "България сутрин".

Според него емоциите често взимат връх и речовата безпомощност в НС в повечето случаи се дължи на усложнените отношения и непрекъснатото доказване кой кой е в парламента. 

"Ние отдавна не очакваме онзи най-висок представителен образец, който да има много смисъл. Не можем да сложим край на клишетата, с които работи: "най-накрая трябва да поемем своята отговорност...", "ние сме длъжни да...", "трябва да..."- много ниска съдържателност и слаби послания. Не чуваме ясна реч и послания, които да достигат до нас точно и подредено. От Брюксел, разбира се, клишетата, които изместиха т.нар. "дървен език", каза още доц. Миланов.

Той настоя, че обидата и жаргонното и вулгарно говорене са недопустими в парламента.

"Няма лошо в НС да има смях, когато той е предизвикан от интелектуалност. Но когато показва принизяване и неуместност, не бива да се поощрява такъв тип поведение. Един голям политик си дава сметка, че речта изряза богатството на мисълта и оригиналността на една политическа идея. Неуважението към речта на другия доведе до разпадането на диалога", подчерта доц. Миланов.

"Няма да спрем да посещаваме заседанията на НС, ще си записваме тези примери, ще ги коментираме, дори да си даваме сметка, че не е хубаво една държава да показва тези най-ниски речеви измерения", предупреди той и призова депутатите да намерят думите, които да представят българите като общество, искащо да върви напред.

Експертът по стил и етикет Милена Хлебарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че всичко е свързано с езика - когато не можеш да се изразиш с думи, използваш ръцете си. 

"Ръката е основен елемент, за да се конфигурира визуално някакво събитие, действие. От трибуната на парламента използването на ръце е нов вид риторика. Още преди повече от 100 години Фройд е казал, че връзката с речта е либидото, казано на наш език - около тестостерона", заяви Хлебарова.

По думите ѝ НС се превръща в котел, който ври и кипи, но не му прави чест да се превръща в негативен отрязък на публичната реч. Според нея депутатите имат добри пиари, но не ги слушат, тъй като смятат, че знаят всичко.

"Всяка приказка на политиците е свързана с разпределение на ресурси. Когато тези ресурси не достигат до техните идеи, се получава дисонанс и се иска публичност. Трябва да бъдем подкрепени, за да влияем на възпитанието, което се случва от тази трибуна. Тези хора трябва да са пример и да избягват паразитизма във всякаква форма", изтъкна Хлебарова.

Експертът по стил и етикет отбеляза, че в почти всяка нация ръководните личности претърпяват катарзис и се търси нова формула на взаимоотношения между водещи и водени. 

"Убедена съм, че българският политик има в себе си заряд, с който може да подготви за нас положителни изненади. Очаквам да намерим чуваемост и превръщане на българския политик в подходящ за народа. Всеки представя себе си, майка си и баща си. Ако така им харесва да се представят, да представят семейства си, на нас не ни харесва и не искаме този вид общество", настоя Хлебарова.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: