Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт по киберсигурност: Не отваряйте непознати имейли, за да не ви контролират
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:53 / 19.07.2023Коментари (0)259
©
С навлизането на изкуствения интелект ще се усложняват схемите за извършване на престъпления и ще бъдат все по-достоверни. Затова и потребителите трябва да сме по-внимателни, да се консултираме с експерти по киберсигурност и със съответните институции. Това каза експертът по киберсигурност Явор Колев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Зачестилите имейли с фалшиви призовки от името на силови институции не е нова практика, обясни той. "Целта тук е да всеят страх у потребителя, който е получил такова писмо, и да го накарат да влезе в комуникация с тази организирана престъпна група. В последствие се получават други имейли, в които се твърди, че има разследване срещу вас, което се води от "Интерпол“, от "Европол“ или от "Национална полиция“. Обикновено се твърди, че вие сте посещавали сайтове с детска сексуална експлоатация, че сте разпространявали такава информация. Изпращат се банкови сметки, на които вие трябва да платите глоба – да кажем 2-3 хиляди евро, за да бъде прекратено това разследване“, обясни експертът.  

Фалшиви имейли от името на национални институции, като НАП, КАТ или съдия-изпълнители не са рядкост, допълни той. Към имейлите често има прикачен файл, който активира зловреден код, който заразява компютъра. "След като бъде заразен компютъра, от там се крадат всички пароли за социални мрежи, които имате, за електронни пощенски кутии, контролира се кореспонденцията. Устройството е контролирано от организираната престъпност и може да бъде използвано и като част от ботнет, чрез който да се извършват и популярните DDoS атаки. Потребителите, които притежават такива заразени устройства, не съзнават, че участват в такава престъпна дейност“, обясни Явор Колев.  

Експертът по киберсигурност подчерта, че подобна практика на изпращане на имейли нямат нито държавните институции, нито банките. "Ако получим имейли, в който се твърди, че бързо и незабавно трябва да извършим някакво действие, не трябва да отваряме линкове, дори не трябва да отваряме такива писма. Ако имаме някакво съмнение и някаква предистория с НАП да кажем, трябва да се обърнем към офиса на съответната институция и на място да проверим за някаква глоба“, обясни той. 

Защитата на личните важни е изключително важна, подчерта Явор Колев. Европейските регулации, както и тези на национално ниво, ограничават възможността за масово събиране на лични данни, тъй като те могат да бъдат използвани за всякакви престъпни дейности. "Има регулации, има контролни органи – Законът за защита на личните данни, Комисия за защита на личните данни, GDPR. За съжаление, държавните институции не са добре защитени. Осигуряването на добро ниво за киберсигурност изисква инвестиция и в човешки ресурси, съответната хардуерна и софтуерна защита“, посочи той.  

Явор Колев заяви, че няма източване на данни от "Лев Инс“. Това по думите му е атака срещу имиджа на компанията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: