Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Явлението "Нотариуса" няма да спре със забраната за смяна на ЕГН-то след 18-годишна възраст
Автор: Харитина Агопян 15:26 / 11.03.2024Коментари (0)1034
©
Явлението “Мартин Божанов" няма да спре с механичното забраняване на смяната на ЕГН след 18-годишна възраст. Това каза Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия за сигурността на информацията, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Повод за гостуването й е предложението на ПП-ДБ смяната на ЕГН да бъде забранена за лицата над 18-годишна възраст.

“Причините за смяна на ЕГН са несъответствие в датата на раждане с действителността или несъответствие на пола, вписан в документа. Считам предложението за тази забрана е нелогично и ненужно към този момент. Не може да се забранява това след навършване на 18 г. Преди тази възраст очевидно родител или настойник ще трябва да упражни това право от името на детето", поясни Маркова.

Процедурата може да бъде подобрена, като се направи допълнително изискване за проверка в масивите на МВР за криминални регистрации. Странно как е решено, че тази възраст - 18 години, е изход от ситуацията, поясни експертът.

ПП-ДБ, които внасят предложението за разглеждане, твърдят, че ако има несъответствия в акта за раждане, то до 18 г. има достатъчно време те да бъдат премахнати. “Около 2000-та година се направи електронна база данни на физическите лица и след това има голям брой лица, поискали смяна на ЕГН-то си заради технически грешки. С годините броят им е намалял чувствително заради наливането на коректна информация в съответните електронни регистри".

“Такава забрана е излишна. Трябва да се направи анализ на статистиката - сещам се за един случай, в който може да се стигне до промяна на ЕГН, например при осиновяванията. Бих предложила не лицето да е задължено да оповести смяната на своето ЕГН пред съответните институции, а това да се извършва служебно, още повече в епохата на дигитализацията това не би трябвало да е проблем. Има глоба, ако лицето не предостави информация за смяната на своя единен граждански номер на съответните институции и банки в срок от един месец. Да предположим обаче, че то е заинтересовано да скрия тази информация. Понякога практиката показва, че промяната се прави с цел да се избегнат регистрации, санкции към лицето. Считам че, ако има своевременна информация за промяната на нашето ЕГН, то биха се избегнали редица проблеми", даде мнение по темата експертът по сигурността на информацията Цвета Маркова.

Още по темата: общо новини по темата: 203
24.04.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
16.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Случаят "Даная"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: