Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: В законопроекта за колекторските фирми има несъответствия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:54 / 17.02.2022Коментари (0)223
©
Според Атанас Каракашев в законопроекта за колекторските фирми има несъответствия, защото се разграничава от европейската директива, регулираща подобни действия и цели да обхване единствено фирмите, които работят извън регулацията на директивата. Мнението си юридическият съветник на Асоциация за управление на вземания изказа в предаването "Денят започва".

Каракашев счита че, ще се стигне до различни процесуални правила за фирмите от сектора, което може да доведе до множество колизии в съдебната практика.

От Асоциацията за управление на вземанията призовават законът да се съчетае с директивата и да се въведат сериозни изисквания за вписване в регистър на фирмите, занимаващи се с колекторска дейност. Така, според Каракашев, ще се разграничат ясно коректните колекторски фирми и тези, които прилагат нелегитимни практики.

"Веднъж за винаги трябва да се направи ясно разграничение между едните и другите, защото проблемът за индустрията не е в тези компании, които от 20 години оперират на пазара, а в тези, за които често става дума в новинарските емисии", каза Атанас Каракашев.

Според адвокат Кристиян Райчев от Сдружение за правна помощ на потребителите законопроектът е в полза както на потребителите, така и на фирмите, които легитимно се занимават със събиране на вземания.

"В закона виждаме достатъчно гаранции, че потребителят ще бъде уведомен за извършеното прехвърляне на вземане, като ще има достатъчно време да го оспори за срок от 3 месеца, в който, след като го оспори, дружеството, което взима вземането, няма да има право да извършва повече действия докато не се установи точната дължима сума. Така че в този смисъл потребителите са достатъчно защитени", смята Райчев.

Той допълни, че в сдружението продължават да постъпват множество сигнали за упражняване на психически тормоз от страна на колекторски фирми върху длъжници, а законопроектът забранява именно това.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: