Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: В модерното строителство има много пропуски, резултат от това е резкият скок на хората с алергии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:22 / 22.05.2023Коментари (0)318
© Фокус
Ако искаме да сме здрави, да живеем природосъобразно, значи трябва да сме в синхрон с обкръжаващата среда. Екологичното строителство е вътрешният микроклимат на една стая, жилище, къща, който способства за нашето здраве. Това каза Добромир Машев – строителен геобиолог и специалист по строителни смеси, ръководител на новосъздадения Институт по екологично строителство, в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус". 

В модерното строителство има много пропуски или нецелесъобразно използване на определени материали, които повишават нашата чувствителност към средата. Резултат от това е резкият скок на хората с алергии и респираторни заболявания, посочи той. "Това може да бъде избегнато, започвайки да използваме отново материали с по-високо качество – глина, слама, индустриален коноп. Правейки крачка назад, правим крачка напред, защото тези материали са естествени и живи“, обясни Добромир Машев.

По думите му инвестицията в този тип строителство не би трябвало да е по-голяма от тази, която в момента правим за стандартните строителни изделия. "Цената обаче се определя от обема на производство – когато има по-голям обем на производство, цената автоматично пада. В България имаме уникални ресурси и възможности да произвеждаме и правим нещо с много високо качество“, смята той.  

Екологичните строителни материали са устойчиви и поддръжката им не е проблемна, подчерта Машев. "Тук включваме и ремонта. Като започнете от една беземисионна минерална боя, която няма нужда от консерванти и химия, която да вреди на вашето здраве, вие вече сте стъпили в сферата на екологичното строителство и екологичния ремонт“, обясни специалистът. 

Той отбеляза, че екологичното строителство в Западна Европа вече не е само тенденция, а течение, което се засилва все повече и в конвенционалното строителство.   

Създаването на Институт по екологично строителство е стъпка в посока по-устойчив и зелен живот, обясни ръководителят му. Той ще се помещава в сградата на старото училище в село Долни Раковец в община Радомир. "Събираме доброволци и искаме да започнем реставрацията, всички заедно, с общи усилия. Нямаме пари, обаче пък сме много инициативни, имаме много енергия и сила“, каза Машев.  

На 9-11 юни започва първият етап с разчистването на терена и сградата. На следващия етап започва самият процес по реставрация на сградата чрез нанасяне на глина и възстановяване на покрива. "Ще се опитаме да направим така, че от самата реставрация на цялото училище да не произведем никакъв боклук. Всичко, което извадим от там, ще бъде вкарано обратно в самото училище. Старите керемиди ще бъдат сортирани, след това – използвани обратно“, обясни Машев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: