Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Трябва да се строят не диги на реки, а такива около населените места, защото наводненията ще са все по-чести
Автор: Йоланда Пелова 15:50 / 18.06.2023Коментари (0)332
© Фокус
Георги Стефанов, експерт "Климат и енергетика“, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Стефанов, премиерът акад. Николай Денков обяви, че ще изисква от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения. Всичко това се прави с оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни. От областните управители се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Знаем бедствие имаше и в Берковица, вчера там беше обявено бедствено положение. Необходима е наистина бърза организация по региони за почистване на дерета, оформяне на диги на местата с най-голям риск. Очевидно имаме проблем и метеоролозите предупредиха за това. Какво е вашето експертно мнение по темата

Дълга е темата и няма да стигне този разговор, но се надявам да поставим основата. Ще започна с това, че България вече от над 10 години има непознатите за публичното пространство и сред обществото планове за управление на речните басейни. Това са планове за управление на реките, водите и язовирите. И към тях има едни други документи, които са предварителните оценки за риска от наводнения. Казвам го това нещо, защото тези документи са много специфични, те са във връзка с общото управление на водния ресурс в цяла Европа, на ниво речен басейн, защото не може на ниво област или на ниво община този проблем да бъде едностранно управляван добре. И не може само да разглеждаме една екосистема, визирам водните екосистеми, като част от проблема и решението. Трябва да се разгледа контекстът на гори, контекстът на изменението на климата и всичко това се прави от европейското законодателство, защото европейската директива за водите изисква нашите води да се управляват по устойчив начин. Защото най-явното доказателство за изменилия се вече климат и необходимостта от ускорена адаптация към това изменение са именно наводненията и пожарите. Ние този месец ще говорим за наводнения и градушки, другия месец ще започнем да говорим за пожари.

Ами, като знем тези неща, защо не се прави нещо в посока да подобрим планирането и прилагането?



Ето това е големият дефицит, защото тези планове, макар и много специфични, макар и много тежки за четене, макар и по линия на европейско изискване, тези регулации да произхождат, де факто са много малко общините, които са чели какво пише. Ако вземем пример от Берковица, ако ми позволите да бъда максимално конкретен.

Да.

Там в плана за управление на риска от наводнение много ясно става въпрос, че на територията на Западна Стара планина, именно Берковица и Община Георги Дамяново са двете най-рискови територии, съответно общинските, областните и националните трябва да бъдат силно подготвени в тези изражения. Друго нещо, което виждаме в тези документи е, че капацитетът на 24-часовия валеж е вече силно изменен. Вече имаме много повече на брой чести и обилни валежи. Виждаме какво се случва в Берковица или, в която и да е българска друга община.

Това означава цялата управа от национално до местно ниво, включително и хората, живеещи покрай речните корита да бъдат ангажирани, защото обикновено те са най-засегнати от този проблем, когато силният дъжд и голямата вълна дойде. Самите те трябва да са подготвени, че ние сме в периода, в който всеки ден вали и метеоролозите знаят, ако не дни то поне часове, че в дадения регион ще вали силно. Вече всеки телефон има приложения, които самите ние можем да си изтеглим и да следим метеорологичната обстановка, но това е само на база лична превенция. Това, което всъщност държавата трябва да предвиди е как трайно да управлява. А иначе казано, ние не бива да си мислим, че само с разчистването на речните корита ще преодолеем проблема, защото, когато виждаме ясният факт, че количеството на валежите се увеличава все повече и става все по-често, явно едната малка дига, която прегражда реката или това, че сме изчистили 1 км от поречието на една река, която следим, в един момент се превръща в кално свлачище, със сигурност не решава проблема.

И тук трябва да се мисли малко по-комплексно и влизат т.нар. екосистеми и услуги. Ние трябва да сме наясно, че горите в такива територии са ключово важни, за да няма такива валежи. И ако не сме управлявали устойчиво горите, то със сигурност ще станем свидетели на наводненията като от миналата година в Карловско. Иначе казано, мерките трябва да бъдат свързани с това, че една дига, колкото и да е висока тя, когато е построена на една река винаги ще има един момент, в който тази река ще излезе от дигата. И тогава трябва да се строят не диги на реките, а около населените места така, че да се даде шанс на водата да се разлее на големи територии, където да не залива инфраструктура и да няма материални щети, не дай си боже и човешки жертви.

Тоест, ние трябва да променим начина на устройственото планиране на населените места, именно заради това, което ви споделих, че констатацията на всички климатични модели и доказателства, които учените дават са такива, че ще имаме все повече и все по-чести интензивни валежи и наводнения, за да можем трайно да имаме превенция, а не само да влизат в новините и да търсим помощ, и да търсим спешна заповед от министър-председателя да се направи нещо, означава цялостно и трайно препланиране на тези цели и мерки.

Пак казвам, документите ги има, те просто не се познават. Използвам възможността да апелирам, че те в момента са в процес на обществено обсъждане. България има четири речни басейна, в случая ние говорим за Северна България, район Дунавски речен басейн. И всеки от нас може да адресира конкретните проблеми, конкретните решения по места. Разбира се, те трябва да се вземат на принципа на речен басейн, защото не може, ако една община се е справила добре, а съседната не се е справила добре, по никакъв начин едното не помага на другото, обикновено и двете ще бъдат засегнати.

Със сигурност изменението на климата е един утежняващ фактор, който предизвиква промени в режима на валежите, метеорологичните условия, морското равнище се покачва и вследствие на това има и по-чести, сериозни наводнения, но са нужни наистина много усилия, за да се справим с всичко това и да предвидим нещата, а не както казахте на парче областните управители да вземат спешни мерки.

Които нали, само да вмъкна, извинявайте. От вчера започнаха да подават оставки, т.е. държавата на регионално ниво малко отсъства, но това е друга тема.

Да, всички 28 управители, знаем ...

Персонално го преживях това нещо миналия уикенд пак в Западна Стара планина по поречието на Огоста. Мога да кажа, че единствената помощ в тази нужда е доброто междусъседско подпомагане. Съседът е първият, който всъщност ще помогне на неговия съсед. И тук апелирам хората да са съпричастни, и да споделят информация и да оказват помощ, защото те ще са на първо място преди съответната институция да може да реагира и най-често тази помощ е безценна.

Още по темата: общо новини по темата: 53
26.09.2023 »
10.08.2023 »
14.07.2023 »
29.06.2023 »
26.06.2023 »
25.06.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: