Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Ще има забавяне в сделките за имоти, но няма сме свидетели на "по два имота за левче"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:10 / 06.10.2022Коментари (0)245
©
До края на годината предстои да видим известно охлаждане на имотния пазар, но в никакъв случай не и драстично поевтиняване на имотите или спиране на сделките. Това прогнозираха в ефира bloombergtv.bg експертите по продажби на имоти Поля Христова и Антон Илиев в интервю на Снежана Стойчева. България има сезонен имотен пазар и през второто четиримесечие сделките растат, но може би тази година ще бъдем свидетели на нещо различно.

Според Поля Христова тази година ще наблюдаваме известно забавяне на сделките. Пазарът на недвижими имоти никога не спира, добави Илиев. Той не спря дори по време на пандемията, когато сключването на сделки е срещало физически трудности, и няма да спре и сега, колкото и сложна да е икономическата обстановка. 

Според Христова основният проблем на брокерите на недвижими имоти е недоверието към професията, което е следствие на “много дълги години на непрофесионализъм от най-различни субекти, а и на това, че не е регламентиран браншът".

“Потребителите очакват от брокера няколко неща. На първо място не искат да бъдат лъгани. На второ място очакват професионализъм". 

Причините да няма законодателство, регламентиращо условията, при които да работят брокерите в сферата на недвижимите имоти, според Илиев са комплексни.

“Ние, колегите брокери нямаме никакво професионално лоби за да се внесе, какъвто и да е закон в Парламента. Но дори да има закон, то ще се намери начин той да се заобикаля, типично по нашенски". По думите на събеседника за да не може браншът да се саморегулира причините също не са  малко “и може би един от най-добрите подходи е този на Imoti.net - с техните награди, които стимулират хората". 

“Ние сме малки агенции, за които репутацията е всичко и качеството на предоставяната услуга е високо. Нашата цел е да оставяме зад гърба си само доволни клиенти и така да вървим напред, Но да се борим с нелоялната конкуренция е невъзможно". 

Скоро закон за брокерите няма да има, категорична бе Христова. “Особено при тази политическа обстановка. Ние не сме приоритет. Има много други по-належащи проблеми за решаване. Това, което можем да направим, в което силно вярвам и определено виждам ефект, е всеки един от нас да покаже добрите практики и да научи крайния потребител. Ние трябва да си обучим клиентите".

“Трябва да обясним на хората и да ги научим, че има смисъл от нас. Всеки един брокер трябва да отдели от времето си. Не виждам друг начин, докато чакаме закон. Защото само със закон, няма да стане!".

Относно сегашното състояние на пазара Поля Христова сподели, че “от няколко месеца насам купувачите определено са малко в ступор".

“Хората искат да купят, но задържат, защото цените пораснаха толкова много, че купувачите не могат да смелят тази информация, а когато се натрупат и други новини, те решават, че в момента ще задържат", каза Христова.

Антон Илиев също заяви, че купувачите от няколко месеца насам отлагат огледи и протакат, като коментира, че това е нормална реакция. “Бих посъветвал хората да не вземат решения на база новините в медиите, Недвижимите имоти не са просто някакви графики и движения нагоре-надолу. Зад всеки един имот стои лична съдба и за всеки е индивидуално. За да вземат отговорно решение да инвестират огромна сума или продадат наследствения имот препоръчвам хората да предприемат индивидуална консултация със специалист и да не се приемат съвети от хора, които не се занимават професионално с това". 

До този момент, по данните за първото тримесечие на 2022 става ясно, че при недвижимите имоти няма особена разлика спрямо същия период на 2021 година. Нямаме драстични промени в цифрите, но тепърва предстои да видим какви са резултатите за летните месеци.

“Много ще зависи от това какви жокери ще извадят банките по отношение на кредитирането", каза Христова. “И тук не говоря за лихви. Много хора се фокусират върху това дали ще се вдигнат лихвите с 0,5, с 1 или с 5%. Това не е от толкова голямо значение. Ще има огромно значение, ако банките ограничат процента на финансиране. Ако в момента кредитирането е 80-85% или дори понякога 100%, то сега може да се намали на 70 или 60%". 

Банките могат да ограничат и голяма част от финансирането на груб строеж, допълни гостенката. “Ако, новите сгради, които продължават да се строят, не могат да бъдат финансирани във фаза “Акт 14", тогава вече ще има доста голямо охлаждане".

“Но ако има спад на цените, това в никакъв случай не е нещо лошо. Лошо е, когато пазарът се чуди какво се случва и някой иска да купи, но не смее, а друг пък чака да се вдигнат още цените и няма сделки. Тоест за мен лошо е в момента. Ако се регулира пазара, защото ако има спад на цените, това ще е регулация, това ще помогне да имаме пазар догодина и подогодина. Да, няма да е приятно, ще бъде като очистителна криза, но ние имаме крещяща нужда от това. И не, няма да се дават “по два имота за левче", но аз очаквам да има някакво охлаждане и то ще се отрази в дългосрочен план благоприятно".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: