Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Най-неизгодно в момента е да се тегли заем в евро, където лихвата вече се повиши с около 3%
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:27 / 21.02.2023Коментари (0)317
©
Въпрос, който вълнува почти всяко българско семейство - какво става с лихвите по кредитите? Ясно е, че заемите стават по-скъпи. Като най-скъпо сега се оказва това да теглим и връщаме кредит в евро. С колко се повишават лихвите при ипотечните и с колко - при потребителските заеми?

Повишаването на лихвите по кредитите е различно за нови и стари кредити, както и за и левови и еврови, обясняват финанситите. Най-неизгодно в момента е да теглите заем в евро, където лихвата вече се повиши с около 3%, докато левовите все още се задържат на настоящите нива. От миналата година се предлагат кредити с фиксирани лихви.

"Фиксираните лихви от миналата година станаха доста популярни. Те са фиксирани за 3 или 5 години, горе-долу са в диапазона 3 до 3.5%", коментира кредитният консултант Янко Ценов пред Светозар Костадинов за БНТ.

Фиксираните лихви са по-скъпи с 1%, но за експертите това не е съществена промяна и дават пример. Ако сме изтеглили ипотечен кредит в размер на 220 хил. лв. за 20 години при лихва от 2.6%, настоящата вноска би била 1177 лв. Ако лихвата ни се повиши с половин процент, то бихме плащали с 54 лв. повече. Ако се увеличи с цял процент, то вноската e 1287 лв.

Върху промяната на лихвите влияят редица фактори, сред които финансовият ресурс, с който оперират банките, нивото на инфлацията, доходите на клиентите, безработицата и рискът от рецесия.

"Тези фактори пряко или косвено влияят върху рисковата среда като цяло, а рисковете се калкулират в лихвите", коментира Иван Стойков, кредитен анализатор.

"Много клиенти се притесняват, че с двойното покачване на лихвата, двойно ще им се покачи и вноската, което не е така", обясни Янко Ценов, кредитен консултант.

Видима промяна още от миналата година има при лихвите по потребителските кредити. За кредит от 20 хил. лв. с 8-процентна лихва за 5 години, бихме плащали 406 лв. Ако лихвата нарасне до 9%, месечната вноска ще стане 415 лв. или оскъпяване от 9 лв.

"Средно за цялата година малко над 8% беше лихвата по потребителски кредити, а само през ноември-декември тя надхвърли 9%. Но все още е рано да се определи дали това е някаква тендениция. Очакванията са, че е възможно новите кредити да се отпускат с до процент и половина по-висока лихва. В момента да говорим за покачване на лихви дори и с половин пункт на фона на сегашните корекции не е чак толкова фатално и не е чак толкова страшно, но може да се оформи тенденция, която малко по малко да натрупва повишения и вече новите кредити да се отпускат средно с 1 пункт или пункт и половина по-висока лихва", обясни Иван Стойков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: