Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Крайно време е да бъде премахнато "пътечното" лечение
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:45 / 20.11.2013Коментари (4)666
© Blagoevgrad24.bg
Крайно време е да бъде премахнато "пътечното" лечение у нас. Това каза пред журналисти директорът на Университетска болница в Пловдив проф. Карен Джамбазов. Според него това е един начин, по който една и съща сума е осреднена и изчислена, но тя не дава яснота за тежестта на лекуваните пациенти и за дейността на определена болница. 

"На практика това е една много осреднена система, единственото преимущество на която е, че може да държи под контрол точно възможните разходи за един определен период от време и тя дава в момента своите резултати. Тази система показва, че на практика в държавата определени болнични заведения са винаги на загуба, а други стават все повече и повече", добави проф.Джамбазов. 

Според него това означава, че има нещо не много ясно, защото няма логика болниците, в които са тежките пациенти, да бъдат винаги на загуба. 

"При лекуването по болнични пътеки, няма адекватно заплащане за тежестта на лекуваните пациенти според лечението. Един от тези модели е на диагностично свързаните групи. По този начин негативите се трупат върху нас, лекарите", каза проф. Джамбазов. 

"Когато говорим за държавни болници, означава, че пациентите идват в тях не по свое желание. Това са обикновено тежки случаи, които са насочени към тези болници, защото другаде няма как да бъдат лекувани. Те водят със себе си и по-големи разноски за лечебното заведение и много повече възможности за диагностични и терапевтични трудности. Това автоматично рефлектира върху желанието на всеки пациент да бъде излекуван бързо и той смята, че проблемът е в лекаря и медицинския персонал. 

За съжаление, в последно време тази теза обикаля и медиите - че проблемите в здравеопазването са в лекарите и сестрите. На практика това са хората, които работят в трудни условия, на разположение са на болниците и пациентите си 24 часа. Това поставя и персонала и пациентите в неизгодна комуникация. За съжаление проблемът не може да бъде решен от лекарите. Парламентът е този, който трябва да промени тази система, твърдят специалистите в болничната помощ", завърши Джамбазов


Източник: радио "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Като чуя за "клинична пътека" и се сещам за един виц. Отива министъра на здравеопазването на проверка в една болница в провинцията. Облича бялата манта и тръгва из коридорите. Отваря една стая и заварва пациента в нея да се самозадоволява. "Ама.... какво става тук? Какво правите?" пита министъра. Пациента отговяра "Ами лекарите ми казаха че това е част от терапията". Министъра затваря вратата и продължава към следващата стая където вижда същата картинка, задава същите въпроси и получава същите отговори. Накрая отива в трета стая където заварва медицинската сестра да практикува френска любов на пациента. "Какво става тук?" пита пак министъра. Сестрата отвръща "това е част от терапията". Министъра пак пита "но как така, този пациент има същата диагноза като пациентите в другите стаи а терапията за него е съвсем различна". Сестрата отговаря "този тук е на частно а останалите са по клинична пътека".
Aнонимен
на 19.11.2013 г.
-2
 
 
Браво!Много добре казано! Правителството на ГЕРБ противопостави лекари и пациенти по много направления и сега ще бъде трудно да се възстанови равновесието.Ако парламентът мисли за народа, ще реабилитира лекарите си.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: