Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Градовете ни са заложници на тази фундаментална грешка
Автор: Йоланда Пелова 14:02 / 20.04.2024Коментари (0)742
©
Най-голямата грешка е още от зората на демокрацията, когато се връща земята в т.нар. реални граници и не се правят отчуждаванията на имоти и за инфраструктурата. В момента всичките ни градове са заложници на тази фундаментална грешка. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" имотният експерт Иван Горанов.

"Няма лошо, че са върнати земите на собствениците, но още тогава е трябвало да се помисли от тогавашните хора в парламента и от специалисти по градоустройство и териториално устройство, че тази земя така върната после залага всички трудности пред които днес са изправени големите и малки градове  при изграждането на инфраструктурата. Виждате колко години трябва да се минат, за да могат да се извършат отчуждителните процедури, за да се завърши Околовръстен път или някаква голяма главна артерия на нашите градове, и колко бавно и колко трудно се случват това, тъй като държавата и общините нямат пари, за да изкупят тези предвидени проценти от парцелите на хората за инфраструктура", коментира Горанов.

Според него трябва да се търси законодателна промяна: "Защото в момента почваме да се въртим в Параграф 22 , в един омагьосан кръг - да речем вие искате до вашия парцел да стигне път, вода, канал, и съответно това трябва да мине през няколко други частни парцела, а когато хората не са готови да дарят на общините тези квадрати за инфраструктура, и чакат общината да ги изкупи, когато няма пари, се получава т.нар. омагьосан кръг, в който се въртим в последните години. Така че призовавам нашите държавници  да се заемат сериозно с решаването на този казус, ако искат нашите градове да стават модерни, европейски, и то със сравнително нормални темпове".

"София все още няма завършен Околовръстен път - това е срамота. Не знам още колко години ще трябва да продължим да се борим с тези неуредици. Така че аз мисля, че законодателно трябва да се предприемат сериозни стъпки за извършване на промени, касаещи териториите, свързани с изграждането на инфраструктура", добави имотният експерт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Масови протести срещу цените на горивата
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: