Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Екипи обследват риби и делфини във Варненския залив и Калиакра по проект "Натура 2000 в Черно море"
Автор: Пламена Николова 10:26 / 19.10.2022Коментари (0)267
©
Започнаха теренните проучвания по проект "Натура 2000 в Черно море“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16M1OP002-3.005 на оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.".

Полевите изследвания са в изпълнение на Дейност 7 от договора за изпълнение на проекта. Предмет на проучване и оценка в проекта, всички дейности по който трябва да приключат в края на ноември догодина, са седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни и два вида риби.

На 13 октомври 2022 г стартираха проучвателни дейности и оценка в района на Варненския залив и Калиакра на двата вида риби, заложени в проекта -  Alosa immaculata (Карагьоз, Дунавска скумрия) и Alosa tanaica (Малък карагьоз, Харип). По време на проучванията бяха идентифицирани и двата вида делфини Tursiops truncatus (Афала) и Phocoena phocoena (Морска свиня).

Основната цел на проекта е завършване на изграждането и развитието на мрежата "Натура 2000“ в морската среда. Основната дейност, предвидена в рамките на този проект, е проучването и картирането на разпространението на типовете природни местообитания, местообитания на видове и техните популации, както и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република България.

Изпълнението на проекта ще спомогне за запазване и устойчивото управление на природните ресурси на българската зона на Черно море, като ще даде възможност това управление да се основава на конкретна, надеждна и научно обоснована информация за морските видове и местообитания.

Стойността на проекта е 11 734 980 лева, от които 9 974 733 лева са предоставени от Европейския фонд за регионална развитие, а 1 760 247 лева са национално съфинансиране.

Бенефициент по проекта е дирекция "Национална служба за защита на природата" към МОСВ.

Изпълнител на основната дейност по проекта е ДЗЗД "ПОНТУС ИНДАГО“.

С изпълнението на дейност "Проучване и картиране на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и техните популации и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република България" от проект "Натура 2000 в Черно Море“ се цели:

Да се осигури цялостен методологичен подход за проучване на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и тяхната популация в морските пространства на Република България, както и определяне на тяхното природозащитно състояние;

Да се установи разпространението и природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания в морската част на мрежата Натура 2000 в България;

При необходимост, да се определят нови морски защитени зони и/или коригират границите на съществуващите защитени зони от мрежата Натура 2000 в морските пространства на Република България;

Да се поставят основите на съвместен мониторинг по Директива за местообитанията, Директива 2000/60/ЕС на Европейския парламент и на съвета, установяваща рамката за действията на Общността в областта на политиката за водите (Рамкова директива за водите - РДВ) и Директива 2008/56/ЕО за създаване на рамка за действие на Общността в областта на политиката за морска среда (Рамкова директива за морска стратегия - РДМС).

В резултат от изпълнението на дейността се очаква да бъдат инвентаризирани всички защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна в страната, включващи в границите си морски пространства.

Изпълнението на дейността подлежи на оценка и контрол, както от страна на Възложителя, така и от външен изпълнител със съответната експертиза, а именно ДЗЗД "МОРСКО КАРТИРАНЕ БГ“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: