Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Едва 1/5 от родителите водят децата си на зъболекар
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:31 / 07.07.2016Коментари (0)368
©
75% от децата до 18 години имат нужда от лечение на зъбите. В същото време, обаче едва една пета от родителите на тези деца ги водят при стоматолог, който има договор с НЗОК. Това съобщи за "Монитор" д-р Николай Шарков от Стоматологичния факултет на Медицински университет - София. Данните са тревожни, защото нелекуваните зъби водят до проблеми, които могат да предизвикат редица усложнения на други органи и системи. Зъбният кариес и заболяването на венците при децата от 6 до 9 години влияе върху
възможността им да се концентрират върху развитието на речта му, ежедневието и самочувствието им. 

Повечето дейности в пакета са деца са покрити от здравната каса, за разлика от стоматологичните услуги при възрастните. Така на практика родителите, които не водят децата си в стоматологичния кабинет не използват и публичните средства, които са предвидени за лечение на подрастващите.
Според информация от НЗОК на лицата от 0 до 18 години се полага един обстоен преглед на зъбите със снемане на зъбен статус или с други думи определяне на общото състояние на зъбите. За него се доплаща по 1,8 лв.

Децата имат право на четири медицински дейности, като в тях се включват до две лечения на пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Лечението на кариес и поставяне на пломба с амалгама или химичен композит не се заплаща изобщо от родителите на детето, както и ваденето на зъб. За лечение на пулпит обаче или периодонтит на временен зъб се дават допълнителни 4,7 лв. За същите дейности, но на постоянен зъб се доплащат 12,3 лв. Прегледът и лечебните дейности могат да бъдат извършени, както от лекар по дентална медицина, така и от специалист по детска дентална медицина.

Напълно безплатно за децата от 5 до 8 години пък е поставянето на силнати, като дейността се финансира по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата.

Д-р Шарков си обяснява липсата на активност от страна на родителите да водят детето си на стоматолог с инерцията от миналото, когато хлапетата се водеха под строй при училищния зъболекар.

Грижата за детето започва още в корема на майката. Бъдещата родилка трябва да посети зъболекар още при установяване на бременността. Той ще й даде ценни съвети и ще й каже в кои периоди на бременността трябва да се увеличи консумацията на месо, приема на калций и фосфор. На кърмачетата пък не бива да се дава биберон с мед, мляко през нощното хранене, както и подсладени хуманизирани млека, подсладена вода и плодови сокове. Обикновено първото зъбче на детето пониква между 6-ия и 7-ия месец. Това е най-подходящото време за първа среща -консултация с лекар по дентална медицина. В този период трябва да започне и миенето на зъбките с бебешка чета и паста без флуор. При хлапетата между 2 и 5 години вече е важно да се четка и езикът. След като навършат пет години пък децата могат да използват вече и четка с флуор.

Както е добре известно за здрави зъби хлапетата трябва да консумират храни богати на калций, като прясно мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал. Най-вредни за хлапетата са лепкавите и сладки храни като локум, дъвчащи бонбони, торти и др., защото те полепват по зъбите, почистват се трудно и стават хранителна среда за бактерии, които рушат зъбите.

Само 33% от българските домакинства редовно купуват четки за зъби, а 39% - зъбни пасти. Това показват данни от проучване направено от GfK, цитирано в Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст 2015 - 2020 г. Доказано е, че 40% от децата не ползват флуорни зъбни пасти и те имат по занемарена устна хигиена и повече кариозни зъби. Установена е също с висока статистическа достоверност връзката между занемарената устна хигиена и зъбния
кариес - колкото по - високи са стойностите на индексите за устната хигиена, толкова повече кариеси и възпалени венци се откриват.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: