Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Еднократната помощ от 300 лева за ученик, вече обхваща повече деца - срокът започна да тече
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:33 / 20.06.2023Коментари (0)462
©
Агенцията за социално подпомагане (АСП) вече приема заявления за еднократни помощи за ученици, съобщиха от пресцентъра на агенцията. От тази година са в сила важни изменения в този вид помощ, отпускана за покриване на част от разходите на родителите при подготовката на ученици в началото на учебната година.

Досега я получаваха само семействата на ученици, записани в първи и осми клас. Право на това подпомагане вече ще имат и записаните във втори, трети и четвърти клас, независимо дали училището е държавно, общинско или частно, при положение че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството.

Помощта се предоставя без значение от размера на доходите на родители и осиновители, приемни семейства или настойник (попечител), който отглежда детето.

Документи се подават в дирекциите "Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес на правоимащите лица след записване на детето в съответния клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година. Изключение се прави в случаите, в които поради здравословни причини, установени с протокол на лекарска консултативна комисия (ЛКК), детето не може да започне училище, но за не повече от шест месеца от започване на съответната учебна година. 

Към попълненото заявление се прилагат копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител, удостоверение от учебното заведение, че детето е записано в съответния клас - когато заявлението е подадено преди 15.09.2023 г. 

Заявление-декларация за отпускане на помощта можете да се подаде лично с лична карта за справка, чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по електронен път с квалифициран електронен подпис, по електронен път чрез електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление.

Помощта подлежи на връщане, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване съответно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, ученикът в рамките на един месец от учебната година е допуснал отсъствия от пет учебни часа без уважителни причини.

За учебната 2023/2024 година размерът на помощта ще бъде 300 лв. Сумата се изплаща на два пъти, като половината от размера може да бъде получена след влизане в сила на заповедта за отпускане, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. За получаването на втората част от помощта не е необходимо повторно подаване на документи.

Служебното правителство одобри на 29 март промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, независимо от това дали учат в държавно, общинско или частно училище. Помощта се отпуска без доходен критерий, съобщиха тогава от пресслужбата на кабинета. Очаква се подкрепа да получат общо 156 хил. деца. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4 млн. лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: