Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Една от любимите ловни резиденции на Тодор Живков фалира и затвори
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:57 / 18.03.2024Коментари (0)955
Една от любимите ловни резиденции на Тодор Живков – "Търсава“ край Ябланица, е хлопнала кепенци. Хижата е била построена само за една година по заръка на бившия Първи през 1980-а. Към днешна дата не функционира, защото била на загуба. Тя е била продадена на частен собственик през 2016 г. След това е направен значителен ремонт, но въпреки вложените средства така и не излязла на печалба. В момента не посреща гости въпреки отличното си местоположение и чудесните възможности за отдих и лов, които предлага.

Резиденция "Търсава“ се простира на около 5000 хектара. Към нея принадлежат и две езера, подходящи за риболов, които са били на разположение на почиващите по всяко време. В района при естествени условия се развъждат животни, които са предмет на ловен туризъм. Именно биоразнообразието навремето привлякло запаления авджия Тодор Живков в района. 

За целите на ловния туризъм по негова идея там са били изградени специални съоръжения, предоставящи на ловуващите отлични условия за наблюдение и отстрел на различните видове дивеч. Самата сграда е със застроена площ над 2 хиляди квадрата. Разпростира се на три нива – сутерен, първи и втори етаж. Посрещала е своите гости в 5 апартамента, 4 двойни стаи и 2 туристически спални с по 9 легла всяка. 

Два от апартаментите са обзаведени с камини, а баните в тях са изключително големи, оборудвани с вани, душ кабини, мивки и тоалетни. Те са били ползвани лично от Тодор Живков и най-приближените хора от дружинката му. Както в апартаментите, така и в останалите стаи обзавеждането е уникално, изработено основно от дърво, и е съхранено от епохата на социализма. По стените пък и досега прашасват десетки ловни трофеи. До резиденцията се стига по нормален проходим през цялата година път, а има и изграден паркинг за удобство на гостите, който вече пустее.

Преди да затвори врати, хижата е била посещавана основно през уикендите. Цените били символични, но въпреки това напливът не бил голям. Стопаните се опитвали да привличат клиентела и в ресторанта, който има панорамна тераса с гледка към връх Мургаш, фолклорна програма и богато меню, но и тази стратегия не сработила. 

Подобна е съдбата на повечето резиденции на Тодор Живков. Част от тях се рушат и са в окаян вид, превърнати в свърталища на бездомни и наркомани. Други пък са откупени и действат като хотели или хосписи и санаториуми. Трети се ползват като имения. Такъв бе случаят с резиденция "Аглика“ в полите на Витоша, където Васил Божков понякога живееше, преди да започнат съдебните му проблеми и тя да му бъде отнета от държавата, пише "Ретро".

Още по темата: общо новини по темата: 5276
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/880 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Екоактивисти и протести
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: