Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
≈динствено Ѕългари€ от своите съседи не е забранила достъпа до църквите
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 17:20 / 14.04.2020 оментари (9)357
© Blagoevgrad24.bg
¬ижте как на Ѕалканите ще посрещнат може би най-пусти€ си ¬еликден досега.  ак ще е при нашите съседи и как ще при нас.√ърци€


¬ √ърци€ —вети€ синод на √ръцката православна църква об€ви още в началото на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

√ръцката църква прикани в€рващите да се мол€т у дома и увери, че "ще излъчи —ветата литурги€ със средствата на новите технологии".

“ази седмица пък гръцкото правителство за€ви, че обмисл€ да забрани напълно движението на лични автомобили в навечерието на ¬еликден и на самото ¬ъзкресение, за да осигури стриктното спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в критични€ момент.

јко в крайна сметка м€рката бъде приета, т€ ще бъде приложена от 20 часа вечерта на ¬елика събота, когато затвар€т магазините.

¬ластите в јтина се притесн€ват, че макар и църквите да са затворени, много хора ще предприемат пътувани€, за да се съберат със семействата и при€телите си.

ѕравителството разбира умората на гражданите и ако тази м€рка бъде приета, т€ ще бъде последната преди постепенното разхлабване на ограничени€та през май.

—еверна ћакедони€

¬ съседна ћакедони€ също предприемат подобен на гръцки€ подход. ¬ластите приеха строги мерки за ограничаване на движението по време на празниците.

«абраната там започва още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

—ъщо така бе прието и предложението на √лавни€ координационен кризисен щаб от четвъртък до вторник да се забрани движението и събирането на групи, т. е. да се затвор€т всички паркове, места за излети, местата за почивка в националните паркове и гори и вилните зони по време на предсто€щи€ празник.–умъни€

÷ърковните власти в –умъни€ отмениха поклонението за ÷ветница и решиха, че литурги€та за ¬ъзкресение ’ристото ще бъде отслужена без мир€ни.

»зповеди и причест€вани€ ще могат да се извършват както досега, само в домашни услови€. ѕри влизане в жилището на в€рващи€ свещеникът ще използва калцуни за еднократна употреба и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще използва само предмети, които преди и след това се дезинфекцират, посочва —вети€т синод.

ќбредни€т хл€б за ¬еликден ще бъде благословен на ¬елики четвъртък и ще бъде опакован в отделни пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота безплатно на в€рващите в специално устроени за целта места извън църквите. ќбслужващи€т персонал ще носи защитни маски и ръкавици.

Ћитургиите на ¬елики петък и за ¬ъзкресение ’ристово ще бъдат отслужени от църковните служители без присъствие на в€рващи.

¬ полунощ, когато би€т камбаните на всички църкви, в€рващите със запалени свещи могат да изл€зат на балконите и прозорците и да се поздрав€т с "’ристос воскресе" и "¬оистина воскресе" от дистанци€ минимум два метра.

Ѕлагодатни€т огън ще пристигне в –умъни€ от ≈русалим на 18 април и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите на международното летище ќтопени.

ƒелегатите ще нос€т защитни маски и ръкавици и ще спазват социална дистанци€, посочва още —вети€т синод на –умънската православна църква.

 ак ще е у нас?

Ќа изминалата ÷ветница много мир€ни спазиха призивите на властите да останат у дома и н€маше опашки пред църквите. “ази година Ѕългарската православна църква реши да не раздава върба на ÷ветница, именно за да н€ма струпване на хора.

¬ъпреки това в н€кои храмове в страната и —офи€ имаше н€кои нарушени€, като например приемането на причастие с една и съща лъжичка.

«а предсто€щите празници от църквата обаче предприемат още мерки. «а да н€ма струпване в храмовете, мир€ните ще чакат навън, на разсто€ние един от друг.

Ќа ¬елики ѕетък, след изнас€нето на светата ѕлащаница и постав€нето й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.
ќще по темата: общо новини по темата: 6277
28.02.2021 »
28.02.2021 »
28.02.2021 »
28.02.2021 »
28.02.2021 »
28.02.2021 »
предишна страница [ 1/1047 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
 аква е ползата от изолаци€та вкъщи? ƒа не се събират хората в паркове, ресторанти, театри и т.н., ако позволим религиозни събирани€ на хора за великден? —лучаите на заразени с корона вирус могат да се умножат по десет само заради този празник, както се случи в други страни, преди да се вземат строги мерки. „л. 37 т. 2 от  онституци€та: Д—вободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществени€ ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други гражданиФ https://www.facebook.com/SpreteTsurkvataKoronaviru
sa/
0
 
 
„удим се какво толкова им липсва, че н€ма да ход€т на църква? ѕо-добре, че достъпа до църквите е забранен - тъкмо едни кожодери по-малко по празниците. ѕоне хората ще си спест€т пари за супер скъпите свещи и подаръците на поповете.
0
 
 
«ащото "√оспод е българин", ама ще ги видим след 2 седмици рЯШЮ
-1
 
 
» ще ви платим цената, (дано не съм прав)
+1
 
 
¬€рата ни е запазила през вековете!!!„етете и разберете какво е епидеми€ и пандеми€,военно и извънредно положени,пък ние в Ѕългари€ 30 години сме в извънредно положение!!!ѕоздрави!!!
0
 
 
Ќали тр€бва да се изпълни прогнозата за бум около и след ¬елик ден за да може да ни затвор€т до 13 юни и после да гледаме къде с*р*т гладни...ј в същото време да се усво€т едни мили€рди от шепа алчни безгръбначни управл€ващи и техните поддръжници....
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ‘евруари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕарламентарни избори 2021 г.
143 години от ќсвобождението на Ѕългари€
«има 2020/2021 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: