Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джамбазки се обяви срещу решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:07 / 16.05.2023Коментари (0)403
©
Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки отправи официално искане към министъра на външните работи Иван Кондов, с което поставя редица въпроси относно откриването на консулството на Република Сърбия в Благоевград. В писмото си Джамбазки настоява за отмяна на решението на Министерски съвет на Република България, с което се дава съгласие за откриването на дипломатическия център, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Сред причините за искането, които изтъква съпредседателят на ВМРО, е реалната възможност консулството да бъде използвано за враждебни действия и подривна дейност.

Република Сърбия е наследник на кръвожадната Югославия, която проведе безжалостна македонизация в т.нар. Социалистическа република Македония. Освен това в последните години по никакъв начин не можем да наречем сръбската държава добросъседска или приятелска. Напротив, напомням нападението срещу екип на БНТ и българите от Западните български покрайнини през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина "Караманица“ край Босилеград, която и днес продължава да трови водата на Босилеград, пише българският представител в Европейския парламент.

Той припомня и задържаната паметна плоча на загиналите българи при клането на Коста Печанац, извършено през 1917 година, която беше скрита години от полицията и местната власт. Сърбия все още не е приложила санкциите спрямо Руската федерация и отказва да следва общата външна политика на ЕС. Нещо, което е в разрез с искането да бъдат член на същия този Съюз.

Ангел Джамбазки изразява загриженост относно г-н Митко Солаков, който е назначен като консул в Благоевград, но в същото време изпълнява длъжността на почетен консул и на Казахстан. Държава, отново силно обвързана с Руската федерация. В същото време, съпругата на г-н Солаков, г-жа Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от месец юли 2020 г.

Остава впечатлението, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за почти цяла България и причините за това остават неизвестни за българските граждани, настоява още Джамбазки в писмото си до министъра на външните работи.

Ангел Джамбазки поставя на вниманието на Министерство на външните работи следните въпроси, с които настоява българската общественост да бъде информирана относно решенията и целите на консулството на Република Сърбия в Благоевград:

1. Какво налага откриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?

2. Какви са причините за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия?

3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската държава в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?

4. Какъв сигнал смятате, че отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство точно в Благоевград?

Съпредседателят на ВМРО отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обхваща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. А към днешна дата седалището на новото почетно консулско в град Благоевград включва територията на областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: