Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Двойно повече служители ще обработват данните от изборите, а специални изчислителни пунктове ще гарантират точността на протоколите
Автор: Самуил Иванов 11:35 / 28.05.2024Коментари (0)1075
© Фокус
Двойно повече служители ще работят в изборния ден за обработката на резултатите вота. От "Информационно обслужване" очакват и забавяне в самия процес, но въпреки това се надяват да приключат с обработката в законовите срокове. Това обясни изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов пред журналисти.

"Наели сме около 2000 души, които ще бъдат заети с компютърната обработка. Конкретно в ЦИК ще има 100 души на смяна", заяви Филипов.

Централната избирателна комисия направи днес демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни 2024 г.

На демонстрацията присъстваха представители на на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, както и председателят на и говорителят на ЦИК Камелия Нейкова и Росица Матева и други членове на комисията. 

"Със свои решения ЦИК е определила изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка. С решение от 23 май ЦИК обяви за изпълнител "Информационно обслужване" АД", каза Камелия Нейкова. 

От "Информационно обслужване" заявиха, че заседанията на районните избирателни комисии вече са достъпни онлайн: "Разработи ли сме софтуера на компютърна обработка. Направили сме сериозна подготовка на техническите средства, които да помогнат както за информационната сигурност, така и за цялата обработка на данните в РИК и ЦИК".

Предстои да бъдат изградени 31 изчислителни пункта към Централната избирателна комисия и районните избирателни комисии, които трябва да гарантират точността на протоколите от гласуването. 

В тези пунктове всички данни ще могат да бъдат проверени абсолютно независимо, като по този начин например може да се направи паралелно преброяване. От "Информационно обслужване" гарантират, че дори при атака срещу публичната инфраструктура на ЦИК всеки един от пунктовете може да продължи да работи.

Обработката на данните ще може да се проследи в реално време. Ще има специални процедури и контроли съгласно изборните книжа за въвеждането на данните.

Целият процес по обработката с данните завършва с издаването на бюлетините с резултатите.

"Разликата в тези избори е, че в сряда докрая на деня (бел. от ред. - след изборите), ЦИК трябва да излезе с резултат за Европейските избори, което означава, че ние трябва да свършим по-рано работа и в четвъртък да приключим с работата за нашия парламент", каза още Филипов.

Още по темата: общо новини по темата: 903
21.07.2024 »
15.07.2024 »
08.07.2024 »
08.07.2024 »
05.07.2024 »
05.07.2024 »
предишна страница [ 1/151 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: