Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавата вече ще казва на лекарите как да ни лекуват
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:13 / 28.11.2017Коментари (9)839
©
Законови изменения предвиждат промяна в лекарствата, които лекарите ще ни изписват.

След дни предстои гласуване на мораториум върху новите лекарства и е предвидено да се плаща само за генерични. Според експерти редица пациенти ще бъдат буквално изправени пред геноцид, защото генериката в някои случаи не върши работа, посочи Николай Хаджидончев, председател на българската генерична фармацевтична асоциация. Такива болести са например левкимия и белодробна фиброза, както и при трансплантации.

"Генеричният медикамент се произвежда по същия начин, както и оригиналния, подлежи на същата регулация", обясни Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум".

Когато компания създаде нов продукт в него се инвестира много пари и той е защитен от копиране с патент. След изтичане на патента производителят вече си е върнал разходите от продажбите и той е свободен да се мултиплицира на пазара. Другите компании започват да го произвеждат с леко променено име, обясниха още експертите.

"В ежедневието си всички пием генерични медикаменти. Нямаме против тях. В определени заболяване, например при трансплантациите обаче от 10 години не се ползва генерика, заради реакцията на отхвърлянето", уточни Хаджидончев.

Сега държавата ще казва на лекарите как да ни лекуват и тя ще плаща най-евтиният медикамент и ако искаш старата терапия ще доплащаш, уточни Димитров.

Здравеопазването ще стене не на база ефективно лечение, а на ефективни разходи.

Източник: bTV







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2017 г.
+4
 
 
Проблема е,че не дават направления за кръвни изследвания веднъж годишно !Срамота !
+2
 
 
Горките ние . Така са се загрижили и лекари и държава за здравето ни ... А колкото за генеричните лекарства ,може би има резон за някои да бъдат забранени , други не , но едва ли някой ще си направи труда да се потруди и прецени. Само един пример . Лопедиума е генерично на Имодиум и уж същото , но четох че в лопедиума има някакво количество опиум. Та едва ли и другите генерични са точно , като оригинала. Патентът пада , но производителите естествено не си разкриват формулите на лекарствата.
+3
 
 
Майната и на държавата. Тя се е отказала от поданиците си. Ако е рекъл господ, ще доживеем и ще видим промените. Явно всичко опира до финикийските знаци.
на 28.11.2017 г.
+4
 
 
Проблем са и големите опашки пред кабинетите на джипитата!До кога те ще изписват лекарствата,назначени от специалистите,а пациентите няма да имат достъп до специализирано лечение?Освен това ми се струва,че се изписват прекалено много лекарства,примерно за едно заболяване по 2 вида,които имат едно и също предназначение.
+6
 
 
Нещото, наречено държава. С голяма "грижа" за населението. Или по-точно с грижа за парите ни как да ни ги открадне, а с остатъка да ни лекуват.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: