Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавата ще насърчава работодателите да наемат самотни майки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:24 / 30.06.2021Коментари (0)420
©
740 000 лева ще бъдат предоставени догодина на работодателите, които наемат самотни майки на деца до 5-годишна възраст, съобщи "Монитор“.

Документът е разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2021-2030 г.

С тези малко над 740 000 лв. държавата иска да насърчи работодателите да наемат на работа самотни родители – осиновители или майки с деца до 5-годишна възраст. Самотен родител е този, който е загубил партньора си или детето не е припознато. Това обаче изключва родители, които не са в брак с партньора си или не живеят заедно.

В предвидената сума за следващата година са включени и финансови стимули за работодатели, които разкриват работни места и наемат на пълно или непълно работно време хора от целевата група. Предвидено е и финансиране на част от разходите за труд на работодателите за определен период и осигуряване на възможности за професионално обучение на тези хора. Целта, която трябва да се постигне според плана, е по-добър баланс между работа и личен живот на родители с малки деца.

Така реално ако родител на дете до 5 години не може да работи на пълен работен ден, за него ще има опция да бъде нает на половин щат.

С цел подпомагане на родителите функционира и програмата "Родители в заетост“. Чрез нея се осигурява детегледачка на родители в отпуск по майчинство, на които предстои да се върнат на работа и децата им не са записани в ясла или детска градина. Проектът включва и търсещи работа безработни родители, чиито деца не са в детско заведение, както и върнали се на работа многодетни родители със записани в детско заведение или училище деца. По тази програма са подкрепени над 6400 семейства сочат още данните.

Програмата "Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. От старта на програмата пък са изплатени общо 65 млн. лв. сочат данните на социалното министерство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: