Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавата дава над 36,7 млн. лв. за работата с деца и ученици от уязвими групи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:37 / 08.03.2024Коментари (0)905
© МОН
Над 36,7 млн. лева са предоставени от бюджета на МОН за работа с деца и ученици от уязвими групи през тази учебна година. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова при откриването на научно-практическа конференция "Образователно и социално включване на уязвими групи", съобщиха от МОН.

По думите ѝ този ресурс расте през годините, за да бъдат подкрепени образователните институции с допълнителни средства за възнаграждения за служители, включени в екипите за обхват в образователната система на деца и ученици, за заплащане на допълнителни учебни часове по български език, както и за персонал, ангажиран с предотвратяване на риска от отпадане от образователната система.

Тя подчерта, че това е само една от последователните политики в областта на приобщаващото образование и образователната интеграция. С нови изменения на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование от 2023 г. целево се осигуряват средства за назначаване на образователни медиатори, социални работници и/или помощници на учителя.

"Целта ни е децата да бъдат не само включени в процеса, а и да останат трайно приобщени в детските градини и училищата", каза зам.-министър Лазарова. Тя отбеляза, че работата на създадения Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици дава добри резултати, но това е и постоянен процес, който продължава и след връщането на децата и учениците в образователната система.

В посока на приобщаване и интеграция на децата от уязвими групи са и два нови проекта, финансирани по програма "Образование" – 2021-2027, съфинансирана от ЕС.

Над 75 000 родители и деца в градини и яслени групи ще получат подкрепа по проект "Силен старт", посочи зам.-министърът. Още на ниво градина или ясла децата ще бъдат включвани в допълнителни обучения, занимания по интереси, спортни занимания, дейности, свързани с опазване на природата и др. Друг важен момент ще бъде интензивното взаимодействие с родителите, за да се постигне пълноценно участие на децата в образователния процес.

Стартиралият по-рано проект "Успех за теб“, който е фокусиран основно върху ученици от I до VII клас, предвижда дейности за обща подкрепа за личностно развитие на учениците в риск от отпадане, както и върху обучения по български език и литература, за да се представят учениците успешно на националните външни оценявания и на държавните зрелостни изпити. По проекта се осигурява подкрепа от образователни медиатори и социални работници. Работи се и за кариерното ориентиране на учениците.

В рамките на форума директорът на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) Лало Каменов представи изпълнението на проект "Изграждане на капацитет за образователно и социално включване“, финансиран по програма "местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Той е реализиран съвместно с партньори от Софийския университет "Св. Климент Охридски“. В рамките на проекта са подготвени експерти, които са обучили образователни медиатори, непедагогически персонал и общински служители.

В конференцията участваха още заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, директорът на дирекция "Вътрешни европейски програми“ Мария Вълова, представители на ИА "Програма Образование“, общини и институции, ангажирани със социалното включване.

Партньори на ЦОИДУЕМ от Норвегия, Румъния, Словакия, Португалия, както и от българския център "Амалипе“ и Тръст за социална алтернатива представиха модели за образователно и социално включване на уязвими групи, както и добри практики в интеграцията на ромите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: