Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доживотен затвор бивш шампион по борба, заклал мъж и опитал да убие баща му
Автор: Иван Сотиров 16:41 / 25.05.2023Коментари (0)438
© Burgas24.bg
Присъда “доживотен затвор“ потвърди Бургаският апелативен съд за Тодор Й. от град Сливен, признат за виновен в убийството на Десислав В. и в опита за убийство на баща му Митко В.

Първоинстанционната присъда е произнесена от Сливенският окръжен съд на основание чл.116, ал.1, т.4, предл.3, т.6, предл.2 и т.8, предл.1, вр. чл.115, вр.чл.18, ал.1, вр. с чл.54 от НК.

На 02.06.2020 г. в апартамент в гр. Сливен Тодор Й. (бивш републикански шампион по борба) умишлено умъртвил Десислав В.(40), като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития и направил опит умишлено да умъртви Митко В.(66), като деянието не е довършено по независещи от него причини.

Престъплението е извършено в дома на двамата пострадали, където подсъдимият отишъл да си търси парите, които бил заел на приятеля си. Преди това подсъдимият употребил алкохол и наркотични вещества. По време на инцидента Тодор Й. нанесъл 15 удара с нож, който носил със себе си, в горната част на тялото на Десислав В. След като виковете на пострадалия събудили баща му Митко В. и той се отзовал, за да помогне, подсъдимият се обърнал към него и му нанесъл два удара с ножа в десните крайници. Възрастният човек успял да се добере да близката болница и да извика помощ, а Тодор Й. напуснал апартамента, измил ножа от кръвта на пострадалите в р. Коруча и отишъл във вилната зона на гр. Сливен при свой познат. Задържан е от полицейските служители на сутринта, като се прибрал в дома си.

Присъдата е обжалвана пред въззивната инстанция от подсъдимия и неговата защита с искане за намаляване на наложеното наказание от "доживотен“ затвор на по-леко. Защитата твърди, че подсъдимият е извършил престъплението с цел да се защити от противоправното нападение от страна на пострадалия, а впоследствие и от баща му, алтернативно, че е действал в условията на неизбежна отбрана и е превишил нейните предели. Държавното обвинение пледира за потвърждаване акта на първата инстанция.

След цялостна проверка на обжалваната присъда, обсъждане доводите на страните и подробен анализ на събраните по делото доказателства Апелативен съд – Бургас е стигнал до извода, че жалбата е неоснователна.

В решението си апелативните съдии посочват, че по безспорен и категоричен начин е установено авторството на деянията. Налице е квалифициращото обстоятелство причиняване на смърт "по особено мъчителен начин за убития“, предвид данните в делото за преживяванията и състоянието на пострадалия. Обоснован е изводът на първата инстанция, че в случая е налице недовършен опит за убийството на пострадалия Митко В.

Събраните по делото доказателства, които въззивната инстанция подробно е коментирала в акта си, са обосновали категоричния извод, че подсъдимият е взел решение да убие и пострадалия Митко В. в момента, в който е разбрал за присъствието му в стаята, където е извършил убийството на неговия син, за да бъде улеснено убийството на Десислав В. и да няма свидетел на извършеното деяние.

Относно твърденията на защитата, въззивният състав е посочил в решението си, че липсват данни за нападение от страна на пострадалите, поради което няма основания да се приеме, че престъплението е извършено в условията на неизбежна отбрана, респективно при превишаване на нейните предели, поради което не са налице основания за квалифициране на престъплението.

Не се установява подсъдимият да е изпаднал в състояние на силно раздразнение. Вещите лица са обяснили психичното му състояние със съчетанието между личностовите особености и въздействието на алкохол и наркотици, а употребата на алкохол и наркотици го е улеснила при извършването на престъплението.

От приложените по делото свидетелство за съдимост и характеристична справка е  видно, че срещу е водено друго досъдебно производство за причинена само няколко дни преди убийството телесна повреда на момче от гр. Сливен, именно чрез нанасяне на прободни рани с нож.

Изключителната тежест на извършеното престъпление от Тодор Й. е обусловила налагането на едно от най - тежките по вид наказания – "доживотен затвор“, посредством което да бъдат постигнати целите по чл.36 от НК. Така определеното наказание се явява съответно на тежестта на извършеното и на личната обществена опасност на дееца, която е изключително висока.

Съдът е посочил, че по този начин ще се постигне и генералната превенция на наказанието – да бъде предупредена и да се даде ясен сигнал на останалата част от обществото, че такъв вид деяния ще бъдат наказвани по най-строг начин, което би въздействало както предупредително, така и превантивно.

Тодор Й. ще търпи наложеното наказание при първоначален "специален“ режим. Подсъдимият е осъден да заплати на наследниците обезщетения за причинени неимуществени вреди в размер на общо 550 000 лв. за престъпното деяние.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: