Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доналд Туск за Борисов: Той е в беда, допусна много грешки и животът му е като страшен филм
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:35 / 25.10.2020Коментари (3)628
© Plovdiv24.bg
Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск каза в телефонно интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа (РСЕ), че очаква от премиера на България Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ "видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система." Туск отхвърли твърденията на някои от протестиращите в България, че Борисов е изградил авторитарен режим. Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори очакването си за доказателства за решителност в борбата срещу корупцията.

"Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот", казва Туск по повод разпространените снимки от спалнята на Борисов, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро и злато. Туск заяви, че премиерът му е споделил за случката по време на среща между двамата.

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", спомня си Доналд Туск срещата с Бойко Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки, пише Блиц.

От интервюто не става ясно кога точно двамата с Борисов са говорили по темата. "Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ", казва Туск.

Последната публична среща между Доналд Туск и Бойко Борисов беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа.

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България", казва още Туск в интервюто.

Според него в областта на "върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България". "Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели", допълва лидерът на ЕНП. Той казва, че не е най-добрият експерт по съдебната система на България, когато е попитан каква е неговата позиция за "супер-мощната фигура на главния прокурор, който играе значителна политическа роля в България".

"Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий".

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към Туск е дали всичко това означава, че "Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП". "Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек", категоричен бе Туск.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Домусчиев беше първи след 3 дена ще му мине тоя. Филм го гледах
+1
 
 
Все пак всички знаем ,че тиквата е майстор на късия разказ ,кой знае как го накъпал!!А за пачките и златото всички знаем, че Радев с дрона ги е сложил там той е виновен !Viva Boykooo....:))
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: